Menu Zavřít

Intel už nemusí být jedničkou na trhu s čipy. Tlačí se na něj Samsung

8. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Intel je mezi počítačovými firmami vnímán jako gigant – a není to náhoda. Vedle dominantní pozice ve světě počítačů je také už dlouhou řadu let vůbec největší polovodičovou firmou, tedy největším výrobcem čipů na světě. Tato pozice se zdála až neotřesitelná, nicméně to vypadá, že by o ní teď mohl přijít. Zezadu se na něj totiž z dosavadní druhé pozice sápe Samsung a letos by mohl Intel sesadit z trůnu.

Toto by podle analytické firmy IC Insights mohlo nastat už kolem poloviny roku, pokud se splní její odhad o tržbách obou „soutěžících“. Samsung byl v posledních letech dvojkou polovodičového trhu, ještě v prvním kvartále loňského roku měl však Intel z výroby čipů obrat o 40 % vyšší. Ovšem výroba Samsungu stoupá, zatímco Intelu méně. V druhém čtvrtletí by se proto mohly pozice už otočit. Podle IC Insights se u Intelu očekávají tržby okolo 14,4 miliardy dolarů (viz odhad v posledních kvartálních výsledcích), kdežto Samsung by se údajně mohl vyšvihnout až na 14,94 miliardy. V takovém případě by krále procesorů odsunul na místo polovodičového hráče číslo dva, což by se stalo poprvé od roku 1993.

BRAND24

V těchto číslech jde samozřejmě jen o vyčíslení tržeb, takže toto hodnocení je hospodářské a neříká nic o tom, která firma má pokročilejší technologie a přináší světu (či aspoň trhu IT) významnější inovace. Zajímavé na tom je, že zatímco pro Intel jsou hlavním tahounem byznysu procesory (čili logické čipy), u Samsungu je největší objem výroby v pamětech DRAM a NAND Flash. V těch bychom obvykle měli tendenci vidět spíše komoditní zboží.

Celý článek si přečtěte na serveru Cnews.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).