Menu Zavřít

Inovace v době krize

10. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Přidělování financí na vědu a výzkum by mělo radikálně změnit kritéria

Historie nám říká, že k přežití krize nestačí jen ořezávání nákladů, ale také koncentrace a investice do inovací. V této souvislosti strategie některých firem, ale i státu, přidávat zdroje do vědy, výzkumu a inovací dává smysl. Je ovšem nutné uvědomit si, že pouhý záměr a peníze nestačí. Je třeba mít vzdělanou pracovní sílu, která přemýšlí, nebojí se riskovat a chápe souvislosti. Pracovní síla musí být mobilní, aby byla možná její relokace z neprofitabilních do profitabilních sfér.
Toto všechno jsou dlouhodobé cíle, těžko budou mít okamžitý dopad na řešení krize. Nicméně je třeba začít, byť jsme na startu zaspali, a držet tempo. Musíme také tlačit na to, aby přidělování financí do těchto oblastí včetně evropských fondů radikálně změnilo kritéria. Je absurdní, že projekty aplikovaného výzkumu žádající o dotace nesmí končit výrobkem nebo službou! Vlastní výzkum uzavřený publikováním ve vědeckých periodikách nebo pouhé udělení patentu nestačí. Pokud výsledky nebudou konvertovány ve výrobek nebo službu a co nejrychleji umístěny na trh, budou přidělené prostředky více méně promrhány. V současnosti se tak děje z 90 procent. To si prostě nemůžeme dovolit, ani kdyby nám krize nebušila na vrata. Financování musí být také mnohem flexibilnější a snadněji dostupné. Nelze se prodírat pomocí konzultantů přes administrativní bariéry. Kritéria přidělení se musí vázat na jasný byznys plán. Pokud není zřejmé, kdy, jak a na co budou prostředky čerpány, nemohou být vůbec přiděleny. Nejsou-li kritéria plněna, mělo by dojít k okamžitému ukončení financování. Velká rezerva je ve spolupráci vědecké a akademické sféry se sférou komerční. O tomto problému se hodně diskutuje, ale místo systémového řešení je spolupráce stále ad hoc.
Vliv vědy a výzkumu na inovace není ve všech odvětvích stejný. Někde dochází k inovacím procesů, jinde se prosadí využití nových technologií prostě nákupem. Podpora nákupu nových technologií je určitě řešením, jehož výsledky se dostaví poměrně rychle. Zbývá jen doufat, že všeobecné krácení rozpočtů bude prováděno s rozumem a s ohledem na budoucnost.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).