Menu Zavřít

Informační technologie

21. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Podnikový software za miliardy

Prodej podnikového softwaru v ČR letos vzroste o dvanáct procent na 126 milionů dolarů, tedy na téměř 2,5 miliardy korun. Vyplývá to z odhadů analytické společnosti IDC. Loni prodej podnikových aplikací rostl jen o šest procent, především kvůli nasycenosti trhu a omezení investic státní správy kvůli parlamentním volbám. Největší podíl na podnikovém softwaru mají se 43procentním podílem systémy pro řízení firemních zdrojů, označované jako ERP software. Nejpopulárnější produkty jsou SAP, Microsoft Dynamics a LCS, které tvoří 69 procent všech investic do podnikových programů.

Dobíjení mobilů ve večerkách

Společnost Global Payments Europe (dříve MUZO) začala nabízet službu GP mobile - tedy dobíjení kreditu předplacených mobilních telefonů - i drobným obchodníkům. Doposud byla služba poskytována pouze velkým řetězcům, například funguje v obchodech Globus, Rossmann, Electro World či Billa. S GP mobile je v Česku možno dobíjet kredit mobilních telefonů všech tří operátorů. Za deset měsíců bylo prostřednictvím služby provedeno téměř 300 tisíc dobíjecích transakcí v hodnotě přes 80 milionů korun. Nyní mohou dobíjení nabízet i malí obchodníci, například večerky, buď jako součást služeb spojených s přijímáním bezhotovostních plateb prostřednictvím terminálů, nebo samostatně.

BRAND24

Milion počítačů v Česku?

Analytická společnost Gartner odhaduje, že prodej počítačů v České republice letos poroste o 25 procent. To je více než dvojnásobek dvanáctiprocentního růstu, který Gartner očekává na celém světě. Vloni se v Česku prodalo necelých 800 tisíc počítačů, letos by tak mohla být poprvé prolomena hranice jednoho milionu. „Díky poklesu průměrných prodejních cen, zvýšenému výkonu a rostoucímu rozšíření bezdrátového přístupu na internet zůstanou hlavní hybnou silou prodejů na celém světě notebooky a jiné přenosné počítače,“ říká analytik firmy George Shiffler.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).