Menu Zavřít

Inflace zpomaluje tempo růstu, chybí poptávka

9. 2. 2010
Autor: profit

Tempo růstu spotřebitelských cen se v lednu zpomalilo na 0,7 procenta. V prosinci inflace vykázala meziročně růst o jedno procento.

Autor: Profit

Ke snížení cenové hladiny přispělo podle Českého statistického úřadu nejvíce bydlení. Růst cen čistého nájemného v lednu zpomalil na necelých 12 procent z bezmála 20 procent v loňském prosinci. Nájemné se totiž výrazně zvyšovalo už v lednu loňského roku. Ze stejného důvodu zpomalil i růst cen vodného a stočného. Nižší zůstaly ceny řady potravin. Ceny chleba byly podle statistiků nižší o 15,5 procenta, běžného pečiva o 30 procent, mouky o 27 procent, mléka o téměř devět procent a olejů o 11,7 procenta. Ceny oděvů se snížily o 4,2 procenta.

BRAND24

„Inflace je škrcená slabou domácí poptávkou. Inflační tlaky v ekonomice chybí. Nebýt zvýšení nepřímých daní, ceny by se v lednu zvýšily jen 0,2 procenta, což by byl snad nejnižší nárůst lednové inflace,“ uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Naproti tomu vzrostly ceny pohonných hmot, které byly vyšší o 28,1 procenta. „V oddíle alkoholické nápoje a tabák vzrostly ceny alkoholických nápojů o 4,4 procenta. Ceny stravovacích a ubytovacích služeb vzrostly shodně o 2,4 procenta. V oddíle ostatní zboží a služby se zvýšily ceny sociální péče o šest procent a pojištění o 1,1 procenta,“ uvedl ČSÚ. Proti předchozímu měsíci se ceny zvýšily o 1,2 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).