Menu Zavřít

Inflace zpomalila růst na 2,6 procenta. Potraviny podražily jen mírně

11. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na 2,6 procenta z říjnových 2,9 procenta. Důvodem bylo menší zdražování potravin a nealkoholických nápojů, informoval dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně ceny stouply o 0,1 procenta, což ovlivnilo zejména zvýšení cen pohonných hmot v dopravě. Meziroční inflace byla v souladu s odhady České národní banky.

Inflace tak odpovídá očekáváním analytiků. Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák současně upozornil, že listopadová inflace je poslední důležitou makroekonomickou veličinou před prosincovým zasedáním bankovní rady ČNB a může ovlivnit centrální bankéře, kteří si nejsou jisti, zda budou v závěru roku hlasovat pro zvýšení sazeb, či pro jejich ponechání na současných úrovních.

Mezi potravinami podle ČSÚ meziročně nejvíce opět zdražilo máslo, a to o 33,3 procenta. V porovnání s říjnem byl ale jeho nárůst ceny o zhruba 17 procentních bodů nižší. Proti předchozímu měsíci zpomalilo zdražení také u mléka, sýrů, ovoce a nealkoholických nápojů. Zelenina po říjnovém meziročním zdražení o 10,4 procenta dokonce zlevnila v listopadu o 2,3 procenta.

I přes menší zdražování potravin a nealkoholických nápojů měly jejich ceny největší vliv na meziročně vyšší inflaci. Vedle nich na ni působily také ceny za bydlení, kde nájemné zdražilo o tři procenta, vodné o 1,2 procenta a elektřina o 0,3 procenta. Pokračoval i růst v dopravě, kde stouply o 3,7 procenta ceny paliv. Ve stravování a ubytování statistici zaznamenali proti loňsku o 6,1 procenta vyšší ceny.

Opačný vývoj byl u oděvů a obuvi, které zlevnily o půl procenta. Dál klesaly ceny za telekomunikační služby, v bydlení byly nižší ceny tepla, teplé vody a zemního plynu.

Meziměsíční růst inflace ovlivnily ceny v dopravě, zejména kvůli zdražení pohonných hmot o 1,6 procenta. Mezi potravinami byly vyšší ceny hlavně u vajec, které byly proti říjnu dražší o 37,8 procenta. Více zaplatili lidé i za drůbeží maso, jogurty, pekárenské výrobky nebo víno. Zdražilo také nájemné. Naopak nižší byly proti říjnu ceny dovolených s komplexními službami.

Inflace je podle analytiků za vrcholem, sazby ČNB ale porostou

„Zdá se, že inflace již dosáhla svého vrcholu a opět začala klesat. V dalších měsících by se měla zvolna snižovat zpět k úrovni dvouprocentního inflačního cíle,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Přesto podle něj zůstává prostor pro další zvyšování úrokových sazeb ČNB. „Zatímco inflace ve spotřebitelských cenách zůstává v rozumných mezích, mzdy a ceny nemovitostí rostou znatelně rychleji,“ upozornil.

„Meziroční inflace v listopadu ustoupila ze svého pětiletého maxima, když vypadlo z její báze razantní zvýšení cen potravin z loňského listopadu,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Prosinec podle něj pravděpodobně přinese další pokles meziroční inflace a prosincové měnové jednání ČNB spíše změnu sazeb nepřinese.

Ani podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera dnešní údaje z pohledu ČNB příliš nového nepřinesly. „Z titulu příznivé ekonomické aktivity bude ČNB měnovou politiku dále zpřísňovat a dle našeho názoru přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb buď v prosinci, nebo začátkem února,“ uvedl.

Podle analytika ČSOB ovšem ČNB zřejmě v prosinci zvýšení sazeb vynechá. „Nicméně pokud se bude ekonomice dařit, jak sama ČNB předpokládá, nebude jí nic bránit v tom zvýšit sazby už v únoru,“ uvedl. Inflace podle něj v příštím roce zůstane nad dvouprocentním inflačním cílem.

„Inflace v letošním roce vykáže úroveň 2,5 procenta. Setrvá tak bezpečně v tolerančním pásmu cílování inflace České národní banky, která se tak k dalšímu zvýšení sazeb pravděpodobně uchýlí až v příštím roce,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

BRAND24

Dále čtěte:

Plat, nebo mzda? Víte, co berete?

Nejméně lidí bez práce za 20 let. Nezaměstnanost klesla na 3,5 procenta

Průměrná mzda vyšplhala nad 29 tisíc. Reálně se zvýšila o 4,2 procenta

Národ v exekuci: v dluhové pasti jsou dva miliony Čechů

Exekuce, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).