Menu Zavřít

Inflace v Česku je nejvyšší za 16 měsíců

9. 11. 2016
Autor: CC BY-NC-SA 2.0: Rami ™ via Flickr

Meziroční inflace v Česku v říjnu zrychlila tempo na 0,8 procenta ze zářijových 0,5 procenta. Takto rychle spotřebitelské ceny rostly naposledy loni v červnu. Stojí za tím zejména vývoj cen pohonných hmot, které v říjnu u čerpacích stanic zlevnily méně než v září. Proti září spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta, když v září klesaly. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici očekávají ve zbytku roku další růst spotřebitelských cen.

Pohonné hmoty v říjnu meziročně zlevnily o 3,2 procenta po zářijovém poklesu cen o víc než sedm procent. Zrychlil se růst cen obuvi a z poklesu k růstu přešly ceny oděvů. O téměř pět procent zdražily lihoviny a pivo, ceny tabákových výrobků se proti loňskému říjnu zvýšily o 6,2 procenta.

Meziročně v říjnu stouply také ceny nájemného, energií a vody. Více než loni lidé platili za lázeňské pobyty, rekreace a kulturu, ubytování a stravování. Vzrostly ceny pojištění a finančních služeb. Naopak dál zlevňovaly některé potraviny a nealkoholické nápoje, nižší než loni byly v říjnu také ceny zemního plynu.

Říjnový meziměsíční růst spotřebitelských cen o 0,3 procenta následoval po zářijovém poklesu o 0,2 procenta. Vliv mělo zejména sezonní zdražení oděvů a obuvi. Proti září stouply ceny pohonných hmot, vína, výrobků pro osobní péči, stravování a některých mléčných výrobků. Další potraviny a nealkoholické nápoje naopak zlevnily.

Meziročně ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,3 procenta a ceny služeb o 1,6 procenta. Proti září se ceny zboží úhrnem zvýšily o 0,3 procenta a ceny služeb o 0,2 procenta.


zdroj: tradingeconomics.com

„Inflace v Česku v říjnu překvapila. V nadcházejících měsících by se rozhodně neměla zastavit. Tlačit vzhůru ji bude několik faktorů včetně efektu statistické základny. V prvních měsících příštího roku by podle nás měla již dosáhnout dvouprocentního inflačního cíle centrální banky,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Naopak podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka dnešní údaje z pohledu ČNB nic nemění. „Růst spotřebitelských cen zůstává v souladu s prognózou ČNB výrazně pod dvouprocentním inflačním cílem a ke dvěma procentům by se měla inflace přiblížit až v polovině příštího roku,“ uvedl.

„Lze přepokládat, že ve zbytku roku inflace dále poroste, tlačit nahoru ji každopádně bude meziroční vývoj pohonných hmot,“ uvedl i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. V listopadu se podle něj meziroční inflace zřejmě dostane mírně nad jedno procento a pro prosinec pak očekává meziroční inflaci na úrovni 1,5 procenta. „Stále ale zůstává otázkou, zda se inflace v průběhu roku 2017 vyšplhá nad dvouprocentní cíl české centrální banky,“ dodal.

Ceny v České republice rostly podle Adély Körtvelyové z auditorské a poradenské sítě BDO v říjnu podstatně rychleji než v eurozóně, což potvrzuje skutečnost, že Česká republika je jedním z nejrychleji hospodářsky rostoucích států Evropské unie. „Ke konci roku 2016 lze dle našich analýz očekávat meziroční růst inflace mírně nad spodní hranici tolerančního pásma ČNB, tedy nad jedním procentem. Dosažení inflačního cíle lze pak dle našeho názoru očekávat v druhé polovině roku 2017,“ uvedla.

ČNB může být podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové s dnešním výsledkem spokojená. „Inflace je dokonce o dvě desetiny výše, než očekávala. Ohlášený termín opuštění kurzového závazku by tak měl zůstat v platnosti,“ uvedla.


Dále čtěte:

BRAND24

Přebytek zahraničního obchodu stoupl meziročně o 5 miliard

Stavebnictví dál klesá, průmyslová výroba stoupla o 2,7 procenta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).