Menu Zavřít

Na nákupech v Itálii: Křetínský chce elektrárny Sorgenia

3. 12. 2019
Autor: Profimedia.cz

Danielem Křetínským ovládaný Energetický a průmyslový holding (EPH) podá do poloviny prosince závaznou nabídku na převzetí energetické společnosti Sorgenia, která patří k největším v Itálii.

„Mohu potvrdit, že nabídku podáme v konsorciu se společností A2A, důvod zájmu je jednoduchý, aktiva Sorgenie by vhodně doplnila naši stávající flotilu elektráren“, uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj.

O energetická aktiva Sorgenie projevilo letos na jaře zájem zhruba dvacet společností. Závazné nabídky však bude podávat jen hrstka z nich. Kromě česko-italského konsorcia mezi nimi bude pravděpodobně i turínská skupina Iren.


V první evropské lize. Čeští byznysmeni pohlcují zahraniční firmy


Italská energetická skupina Sorgenia, která disponuje zejména čtyřmi paroplynovými elektrárnami s celkovým instalovaným výkonem 3,17 gigawattu a má asi 300 tisíc zákazníků, je na prodej od počátku letošního roku. V současnosti ji ovládají italské banky včetně starobylé Monte dei Paschi di Siena, u nichž v minulosti nasekala dluhy téměř dvě miliardy eur.

Banky energetický byznys provozovat nechtějí, takže Sorgenii hodlají po výrazné restrukturalizaci prodat. Firma navíc už generuje EBITDA kolem 150 milionů eur a své zadlužení z nejvyšších úrovní srazila o víc než polovinu.

EPH už v Itálii vlastní elektrárnu na biomasu Fusine, která má instalovaný výkon sedm megawattů a nachází se v Lombardii.

Přečtěte si také:

Křetínský dokončuje podmínky financování akvizice německého Metra, píše Reuters

Převzetí Metra aneb Jak česko-slovenští dravci nahrazují německou podnikatelskou dynastii

Kdo chce být miliardář. V Česku rostou nové úspěšné investiční skupiny

BRAND24

Křetínský s Tkáčem zvýšují podíl v Metro AG, stanou se největšími akcionáři

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).