Menu Zavřít

IKEA postaví v Čestlicích u D1 nový obchodní dům

31. 5. 2016
Autor: Siebert Martin/Euro

Švédská nábytkářská společnost IKEA otevře v Česku nový obchodní dům. Podle informací serveru deníku E15 Vyrůst by měl na jižním okraji metropole v Čestlicích u dálnice D1. Bude součástí nového obchodního komplexu, jednoho z největších v Česku.

Cena výstavba se má pohybovat v řádech miliard korun. Naposledy otevřela IKEA nový obchodní dům v roce 2004 na Černém Mostě. O záměrech společnosti informoval server E15.cz.

Mluvčí IKEA Zdenka Pecková ale lokalitu nepotvrdila. „Prahu vnímáme jako město s největším potenciálem pro otevření nového obchodního domu. Vyhodnocujeme více možností, kde jih Prahy je jedna z nich, poohlížíme se po dalších vhodných lokalitách v Praze a toto průběžné vyhodnocování a prověřování lokalit bude i nadále pokračovat,“ uvedla. Lokalitu prý odtajní až později.

„Řetězec Ikea by si ve své zóně jistě přál každý developer, konkrétní značky však bohužel zatím nemůžeme zmiňovat,“ řekl i mluvčí developera Domo Development Michal Donath. Prozradil jen, že se baví se všemi hlavními hráči na trhu. Prim podle něj bude ale v Čestlicích hrát právě bydlení a volný čas.

Už konkrétnější byla podle firma Stavební geologie - Geosan, která v lokalitě letos dělala průzkumné vrty. Do svých referencí na webu podle E15 přímo napsala účast na projektu „Čestlice - Ikea Česká republika“.

Švédové by tak v Čestlicích otevírali pátý obchodní dům v tuzemsku. Dva má Ikea v hlavním městě, po jednom v Brně a Ostravě. Plán na velkoprodejnu mezi Pardubicemi a Hradcem Králové společnost odložila. Spekulovalo se rovněž o obchodu v Plzni.

BRAND24

Přečtěte si o dalších chystaných obchodních tazích společnosti IKEA

IKEA prodá nákupní parky kolem obchodů

 Obchodní dům IKEA

V Čestlicích byla už podle Donatha zahájena výstavba infrastruktury. „Její dokončení plánujeme v první polovině příštího roku. Výstavba samotných objektů v obchodní zóně pak bude následovat,“ sdělil. Na pozemcích mezi dálničním exitem šest a osm vznikne 390.000 metrů čtverečních pronajímatelných ploch. O jeho velikosti vypovídá srovnání s jinými nákupními areály. Například Avion Shopping Park v Ostravě, jehož součástí je Ikea, má 110.000 čtverečních metrů. Stejnojmenný komplex v Praze na Zličíně je i s Ikeou o polovinu menší než ostravský.

Dokončení celé obchodní zóny plánuje developer na roky 2018 a 2019. Jen úvodní fáze před výstavbou samotných objektů spolkne 1,5 miliardy korun, uzavřel server.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).