Menu Zavřít

Igor Záruba: Proč Belgie? Protože zaspala dobu

23. 3. 2016
Autor: čtk

Jedenáctimilionová Belgie má problém. Jmenuje se terorismus. A nejde jen o to, že se v ní teroristické činy dějí – tak jako v úterý 22. března na letišti a v metru, nebo před dvěma lety, kdy Medi Nemmouche zabil čtyři lidi v Židovském muzeu. Jde také o to, že se zhruba 500 až 600 Belgičanů, odhadují zpravodajské služby, zapojilo do řad bojovníků Islámského státu.

Otázka zní: Proč právě Belgie?

Jednu z odpovědí je možné hledat v Molenbeeku, odkud vzešli pařížští atentátníci kolem dopadeného Salaha Abdeslama. V problémové čtvrti, nechvalně známé vysokou hladinou drogové kriminality, četnými krádežemi, útoky na policisty a ohrožováním cestujících v metru, žije 95 tisíc obyvatel. Z toho čtvrtina muslimů převážně z Maroka. A zrovna tak čtvrtina místních je bez práce. Chybí budoucnost, perspektiva, převažuje pocit izolace. Východiskem může být příklon k islámskému radikalismu, ztratit není co. Účinným nástrojem „náboru“ je internet, shodují se odborníci.

Bylo by naivní si myslet, že 22. březnem zlé zprávy z „evropské metropole“ skončily.

Jsou tu navíc silné vazby na spřízněné duše ve Francii, což ukázal masakr v Bataclanu. „Belgičané nedomysleli, že by sociální problémy na francouzské straně nalezly tak velké porozumění ve francouzsky mluvící Belgii,“ píše analytik Stafan Hertmans pro Süddeutsche Zeitung.

Další potíž je v tom, že belgické bezpečnostní služby zaspaly a nezachytily nástup radikálního islamismu. Výsledkem je děravá bezpečnostní síť s tragickými následky. Znalci poměrů mluví o organizovaném chaosu. V praxi to vypadá tak, že Brusel je rozdělený do 19 obvodů s vlastními starosty, má šest policejních okrsků a štěpí se na znesvářenou vlámskou a valonskou část.

Už za normální situace jde o naprogramovaný bezpečnostní problém, natož v podmínkách sílící radikalizace muslimů. Paralelní společnost, anarchie, kulturní mišmaš, selhávající stát. Tento začarovaný kruh se dále roztočí s každým teroristickým činem. Bylo by naivní si myslet, že 22. březnem zlé zprávy z „evropské metropole“ skončily.


Čtětě také:

Belgická policie prý chytila teroristu Laachraouiho, útok si rozmyslel

BRAND24

Podle odborníka Belgie bezpečnost nezvládá, můžou přijít další útoky

Islamisté pohrozili útoky dalším zemím, které proti nim bojují

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).