Menu Zavřít

Ideální kombinace

24. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Jen dvě pětiny domácností na Domažlicku zakoupily set-top box či digitální televizi

BRAND24

Ze zatímního váhavého přešlapování digitalizace netěží jen zavedené privátní televize, ale paradoxně i televizní divák. Svědčí o tom i situace na Domažlicku, kde od září vysílá Česká televize a TV Nova digitálně a Prima zůstala na analogových vysílačích. Opět se projevila tradiční česká finančně-technologická hloubavost, která potěšila zejména poskytovatele satelitního signálu. Průzkum České televize zjistil, že set-top boxy nebo rovnou digitální televize pro příjem pozemního digitálního vysílání si podle průzkumu České televize pořídilo pouze 40 procent domácností, zatímco 32 procent přešlo na satelitní příjem, při němž dostane v digitální podobě všechno.
„Velkou roli na Domažlicku nepochybně sehrála absence TV Prima v zemské digitální síti,“ potvrzuje Martin Kubacki ze společnosti Astra Central Eastern, která šíří satelitní signály všech českých televizí. Přehlédnout nelze ani zhruba pětinu domácností, která nasměrovala svou anténu na vysílače v Mariánských Lázních nebo Plzni, z nichž zachytí analogový signál.
Pro běžnou českou populaci je přechodné pokrytí analogovým i digitálním signálem z investičního hlediska ideální kombinací. Tato varianta se netýká jenom Domažlic, ale i například pražské Libně, v níž zkušební digitální vysílání Primy a dalších kanálů v multiplexu Czech Digital Group není všude dostupné.
Kdo si právě teď koupil set-top box, zapojí přívod z antény do něj a z vedlejší zdířky s anténním výstupem zavede signál do televize. Druhá možnost platí pro ty, kteří digitální signál pro set-top box přijímají ze stolní antény. Ti propojí set-top box s televizorem přes konektory SCART a v televizoru ponechají původní přívod z antény se signálem analogovým. Při nákupu hybridních LCD nebo plazmových televizorů vybavených kombinací digitálního a analogového tuneru se obě antény připojí do televize. Z toho vyplývá možnost využívat v rámci digitálního příjmu analogový teletext, nahrávat z digitálu a dívat se na analog nebo opačně. Tomuto tématu se budeme podrobněji věnovat v příští kapitole.
„Situace na Domažlicku jasně ukazuje, že proces digitalizace není pouze o terrestriálním vysílání,“ lobbuje proti set-top boxům Martin Kubacki z Astry. Ta nabízí nejen všechny české programy v digitální kvalitě, ale rozšiřuje možnost výběru i o programy, které nejsou v pozemním ani digitálním vysílání dostupné, zejména v Česku oblíbené filmové a sportovní kanály. „Pro satelit také mluví, že pro některé oblasti je jedinou možností, jak bez rušení sledovat televizi.“
Tento názor nenajde příliš mnoho oponentů. Výjimkou asi budou jen ti, kteří čerstvě investovali do analogových technologií. Z toho plyne rada na závěr: při nákupu jakéhokoli přístroje pro sledování nebo záznamy televizního vysílání se pozorně podívejte, zda jde o přístroj digitální nebo alespoň s digitalizací kompatibilní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).