Menu Zavřít

I v českých zemích umíme funk

7. 7. 2003
Autor: Euro.cz

J.A.R.: NervákSnad o jediné hudební sestavě v Čechách se dá hovořit jako o funkové kapele - o J.A.R. Ti vydávají po více než třech letech nové album, v pořadí už šesté. I tentokrát je plné rázných rytmů a skupinu dostává do pozice jasných favoritů domácí hudební scény.Začali před patnácti lety.

J.A.R.: Nervák

BRAND24

Snad o jediné hudební sestavě v Čechách se dá hovořit jako o funkové kapele - o J.A.R. Ti vydávají po více než třech letech nové album, v pořadí už šesté. I tentokrát je plné rázných rytmů a skupinu dostává do pozice jasných favoritů domácí hudební scény.

Začali před patnácti lety. Za nápadem sestavit kapelu nestál dnešní frontman Roman Holý, ale Ota Klempíř s Michalem Viktoříkem. Ti se potkali už v roce 1988, další členové se přidávali postupně v dalších dvou letech. Desetičlenná sestava je od té doby téměř neměnná a každý v ní je nenahraditelný. Téměř tři a půl roku čekali fandové na nové album. Většina nových řízných skladeb pochází z pera osvědčeného Romana Holého, ke kterému se několika písněmi přidal i šéf dechové sekce Filip Jelínek. Texty obstaral dvorní textař skupiny Ota Klempíř a přidali se i Michal Viktořík a Dan Bárta. Album je překvapením i díky tomu, že už tolik nerozděluje interprety na zpěváky a rapery. Dan Bárta místy neobvykle rapuje a Michal Viktořík s Romanem Holým naopak podpořili vokály. Jinak zůstalo vše při starém. Ostré kytary, tvrdé znící bubny a pevná basová linka tvoří harmonickou a zároveň plastickou hudební hmotu, která se v české produkci neobjevuje často. Úvodní „Metamegamastítko“ je pro každého zarytého fandu důkazem, že J.A.R. mají stále stejný styl. Shodného mínění jsou ostatně i česká rádia, která právě „Megamastítko“ představila už před několika týdny. Právě tato skladba se také jako první dočkala videoklipu, později k ní přibyla ještě písnička „Jsem pohodlný“. Režisér Zdeněk Suchý do něj obsadil nejenom všechny členy seskupení, ale také mnoho dalších známých tváří. V hlavní roli se objevil Ondřej Vetchý, vedle něj pak i Jiří Bartoška, Klára Issová, Tatiana V ilhelmová, Petr Čtvrtníček nebo bývalý člen kapely Lucie, Michal Dvořák. Za zmínku rozhodně stojí i to, že jedno z pražských rádií dokonce využilo skladby „Nuly“ jako hlavní motiv své masivní kampaně. Pod názvem „Jsme Nuly“ také zorganizovalo velký koncert pro své příznivce. Další album J. A. R. je nejlepším důkazem toho, že i funk, který u nás není tolik doma jako jiné hudební směry, má pevnou základnu. „Nervák“ čeká na posluchače, který se chce bavit a který unese pestrost a nápaditost.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).