Menu Zavřít

I krása prochází žaludkem

16. 4. 2011
Autor: profit

Jídlo ovlivňuje naše zdraví, náladu, výkon, spánek i postavu, to je bez debaty. Může ale ovlivnit také to, jak vypadáme? Může, tedy alespoň co se týká vzhledu naší pokožky.

Foto: Profimedia.cz

Také na vás občas ráno v zrcadle vykoukne tvář, kterou poznáte jen s obtížemi, a neradi se smiřujete se skutečností, že tohle jste opravdu vy? Aby se vaše ranní schůzky se zrcadlem proměnily v příjemnější událost, musíte se o svou kůži starat, když už o ni za vás nepečuje mládí.

Kosmetiky určené pro různé typy pokožky je v dnešní době spousta, ale starost o svou pleť není vhodné omezit pouze na péči vnější. Pokud budete o pokožku pečovat i zevnitř a správně ji krmit, bude pevnější a zářivější i ve věku, kdy už to zdaleka není samozřejmé.

Zinek, zn. zázračný

Zinku se také říká ochránce krásné pleti. Společně s mědí a vitaminem C se tento stopový prvek podílí na tvorbě kolagenu a elastinu, což jsou látky, které zodpovídají za pevnost a pružnost pleti. Zinek rovněž stimuluje hojení ran a kůže, je prospěšný při léčení akné, popálenin, ekzémů a lupénky, snižuje nadměrnou tvorbu mazu a pomáhá udržovat zdravé vlasy i pokožku hlavy.

Hlavním zdrojem zinku z potravy jsou játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové – především ústřice. V rostlinné stravě najdeme zinek hlavně v celozrnných cereáliích, fazolích, ořeších a dýňových semínkách. Množství zinku v potravinách živočišného původu významně převyšuje objem zinku ve stravě rostlinné, takže tento prvek často chybí vegetariánům, kteří by si jeho dostatečný přísun měli hlídat.

Ořechy jako UV filtr

Druhým minerálem, který se spolu se zinkem podílí na údržbě zdravé a krásné pokožky, je selen. Podle vědeckých výzkumů umí tento antioxidant ochránit kůži před předčasným stárnutím, a dokonce před rakovinou. Samozřejmě neplatí, že byste nemuseli používat krémy s ochranným filtrem, ale potraviny s vyšším obsahem selenu vám v obraně před zhoubným bujením dokáží také pomoci.

V roce 1996 vyšla v časopise americké lékařské společnosti zpráva o studii provedené na pacientech s rakovinou kůže. Podle závěrů této studie vedlo užívání 200 mikrogramů selenu denně k významnému snížení zhoubného bujení (o 37 procent), a riziko úmrtí kleslo dokonce na polovinu. Nejvíce ho obsahují ořechy, vnitřnosti a mořské ryby. Abyste měli tohoto prvku dostatek, stačí si dát denně čtyři para ořechy. Někdy se jim také říká ořechy brazilské a jsou to ti největší selenoví mamonáři v celé velké ořechové rodině.

Živá voda

Vedle stopových prvků potřebuje vaše kůže také vitaminy. Nejstatečnějším bojovníkem s příznaky zvyšujícího se věku je vitamin C. Tento antioxidant chrání kožní buňky před útokem volných radikálů, které způsobují oxidaci – tak se tento proces označuje odborně, laicky mluvíme o stárnutí. Vitamin C také zlepšuje prokrvení a výživu kůže. Nejvíce céčka mají ovoce a zelenina. Mlsat můžete jahody, kiwi či černý rybíz, do zeleninových salátů nezapomeňte přidat červenou papriku a rajčata, která navíc obsahují pleti prospěšný lykopen.

BRAND24

Vaší pleti prospívá také oranžová zelenina – tedy mrkev, dýně či sladké brambory. Za jejich oranžovým zbarvením stojí beta-karoten, tedy provitamin A. Také on patří do kategorie antioxidantů a pomáhá kůži v regeneraci. Jeho dostatek oceníte při opalování, je totiž nutný pro tvorbu kožního barviva melaninu, které se postará o zhnědnutí vaší pokožky.

Zapomínáte pravidelně pít? Pokud ano, kůže vám to spočítá. Stačí jen lehká dehydratace a vaše pleť bude působit pobledle, unaveně a vysušeně. Neblaze se na pleti podepisuje také kouření, snižuje totiž její prokrvení a výživu a způsobuje ztrátu kolagenu, který obstarává její pružnost. Kuřákům se proto dříve tvoří vrásky a stařecké skvrny. Pleť nemá ráda ani časté diety a velké váhové výkyvy, kterým se nestíhá přizpůsobovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).