Menu Zavřít

I automat na kávu či mikrovlnka můžou zpříjemnit pracovní prostředí

12. 1. 2004
Autor: Euro.cz

JEDNO ČÍNSKÉ PŘÍSLOVÍ ŘÍKÁ: "POKUD MÁŠ JEN DVĚ MINCE, KUP ZA TU JEDNU CHLÉB A ZA TU DRUHOU KVĚTINU. TA PRVNÍ TI DÁ ŽIVOT A TA DRUHÁ JEHO SMYSL."

PROSTOR KOLEM NÁS

BRAND24

Potrava je naše hmotné „chi“, které stejně jako energii v prostoru vnímáme, ale nejen to - my jej také přijímáme do svých těl. Stravování je jedním z úkonů plným různých společenských zvyklostí, způsobů chování a návyků. Ovšem jíst musíme, abychom žili. I díky tomu je kuchyně po vstupu do domu či bytu tou nejdůležitější místností. Proto hned na začátek doporučuji - má-li padnout rozhodnutí, zda mít v podniku svou vlastní kuchyň, stravovnu či jídelnu, neváhejte! Jde sice o dlouhodobou investici, ta se však vyplatí. V dnešní době jsou na tom relativně dobře bussines centra, ve kterých se většinou nachází i jídelna nebo je na dosah ruky množství dalších stravovacích podniků - a ne zrovna „burgerového“ typu. Zde totiž nedoporučuji stravování ani svému největšímu nepříteli, natož pak manažerům či snad dělníkům pokoušejícím se nasytit. Vaření přetváří tvrdé a syrové materiály na jemná a delikátní sousta. Máme-li hlad, většinou se těšíme. Na něco dobrého. O to snadněji se řeší různé spory nebo dotahují do zdárného konce nápady při pracovních obědech. V dřívějších dobách bývala jídelna středem domu, k němuž se sbíhaly všechny vnější linky. Můžete-li to zařídit, postavte ji stejně. Ne přímo doprostřed hliníkárny, ale tak, aby v množství provozů byla lehce identifikovatelná. Atributy pro správnou jídelnu jsou: světlo, prostor a vzduch. Můžete-li, umístěte ji směrem na západ. Stejně tak i malou kuchyňku pro vaše zaměstnance. Západní sektor je ideální. Sever je vodou - bude vám způsobovat mnohdy nekončící opravy potrubí a průsaky vody. Jih je zase ohněm - příliš mnoho energie bude přispívat k četným drobným a o to nepříjemnějším nehodám. Místnost pro stravování nemusí být zrovna výstavní galerií, ale několik pěkných obrázků a květin se hodí vždy. Pozor! Nezapomeňte, že v jídelně pracovník odpočívá a přijímá potravu. Nechtějte mu při tom podsunout sdělení, že vaše firma je ta nej, jak tomu na pokyn našich marketingových guru mnohdy bývá i na WC. Tím ho spíše odsunete někam úplně jinam. Nebudeme se zde rozepisovat, že dobrý kuchař udělá více práce pro blaho kolektivu než průměrný kuchař, natož hrozný kuchař. Stejně tak úklid. Čistota nejenom půl zdraví, ale i mysl pozvedá. Menší firmy se nemusí nutně chlubit vybavením jako celozávodní kuchyně. Stačí automat na kávu a mikrovlnná trouba. Nutné je však mít nádobí pro ohřev v mikrovlnné troubě. Také několik příborů a kávových či čajových souprav. Stejně tak nezapomeňte na dřez s vodou na umytí špinavých hrníčků. Apropó! Zaveďte od počátku nesmlouvavě tvrdou realitu dne, že kdo jí a pije, tak si i sám myje! Po sobě. Když začnete z lásky k bližnímu mýt po ostatních, skončíte jako ten převozní z pohádky o Plaváčkovi. A umýval a umýval.

Příště: Sklady, technika Autor je vizážista a specialista na firemní image. Je členem sdružení PEI-Vaše inspirace, www.imageaudit.info). 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).