Menu Zavřít

Hyundai zřejmě utratí v Česku desítky miliard

3. 10. 2005
Autor: Euro.cz

AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL Jihokorejská automobilka Hyundai vážně zvažuje, že investuje v České republice zhruba miliardu dolarů (přibližně 24 miliard korun) do továrny, která má ročně vyrábět 300 tisíc vozů. Automobilka nyní vybírá podle agentury Bloomberg lokalitu, přičemž jednou z velmi pravděpodobných možností je Ostrava.

AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL Jihokorejská automobilka Hyundai vážně zvažuje, že investuje v České republice zhruba miliardu dolarů (přibližně 24 miliard korun) do továrny, která má ročně vyrábět 300 tisíc vozů.

Automobilka nyní vybírá podle agentury Bloomberg lokalitu, přičemž jednou z velmi pravděpodobných možností je Ostrava. Začátek výstavby továrny je plánován už na květen příštího roku.

Sami Jihokorejci jsou ve svých prohlášeních zatím zdrženliví. Viceprezident Hyundai Kim Dong-Jin pouze uvedl, že firma sleduje několik východoevropských zemí, ale Česko se jeví jako nejžhavější kandidát. „Náš verdikt oznámíme již brzy, počátkem října,“ řekl agentuře Reuters mluvčí společnosti. Kromě České republiky má automobilka v hledáčku ještě Polsko a Maďarsko.

BRAND24

Pokud by Hyundai novou továrnu skutečně postavila, šlo by o největší zahraniční investici v zemi spolu s investicí automobilky TPCA v Kolíně, která stála zhruba 1,4 miliardy eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu na 41 miliard korun) a vytvořila 3000 pracovních míst. Česko by se stalo druhým největším producentem osobních automobilů na obyvatele v Evropské unii, a to hned za Slovenskem. „Příchod automobilky Hyundai by přispěl ke skokovému snížení nezaměstnanosti,“ uvedla k tomu mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová. Moravskoslezský kraj se potýká s druhou nejvyšší mírou nezaměstnanosti v zemi, která ke konci srpna dosáhla 14,5 procenta.

Případná investice jihokorejské společnosti by podle ekonomů měla zásadní vliv na celou českou ekonomiku, podobně jako výstavba závodu TPCA, který výrazně zlepšuje bilanci zahraničního obchodu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).