Menu Zavřít

Hypotéky: stát omezil podporu, zájem klesá

1. 9. 2003
Autor: Euro.cz

ZA PRVNÍCH SEDM MĚSÍCŮ LETOŠNÍHO ROKU SI LIDÉ POŘÍDILI ZA HYPOTÉKU SE STÁTNÍ PODPOROU 3166 BYTŮ. VE SROVNÁNÍ SE STEJNÝM OBDOBÍM LONI TO ZNAMENÁ POKLES O TÉMĚŘ 1200 BYTŮ.

Ministerstvo chystá příspěvek i na pořízení staršího domu, či bytu

ZA PRVNÍCH SEDM MĚSÍCŮ LETOŠNÍHO ROKU SI LIDÉ POŘÍDILI ZA HYPOTÉKU SE STÁTNÍ PODPOROU 3166 BYTŮ. VE SROVNÁNÍ SE STEJNÝM OBDOBÍM LONI TO ZNAMENÁ POKLES O TÉMĚŘ 1200 BYTŮ.

Tento vývoj je výsledkem toho, že stát od února letošního roku kvůli snížení úrokových sazeb bankovních úvěrů neposkytuje na většinu hypoték žádnou podporu. Respektive neposkytuje podporu na nové bydlení, ale pouze na starší byty pro lidi do 36 let, jak tvrdí ředitelka odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Daniela Grabmüllerová. Do konce letošního července banky poskytly hypotéky se státní podporou v celkovém objemu více než 4 miliardy korun, což je zhruba o necelou půl miliardu méně než v loňském roce. Ještě do března objem meziročně výrazně rostl, ve druhém čtvrtletí naopak došlo k prudkému poklesu. Současně také klesá i počet bytů pořízených se státní podporou. Za celý loňský rok bylo tímto způsobem pořízeno téměř sedm tisíc bytů, letos v prvním pololetí jich bylo pouze 2700. Zde přitom dochází k poklesu již od počátku roku. Průměrná výše hypotéky zároveň stále roste a v červnu dosáhla 1,164 milionu korun.

MINISTERSTVO CHCE PODPORU SJEDNOTIT

V tuto chvíli stát poskytuje podporu jen lidem do 36 let, a to na nákup nemovitosti starší dvou let. Na tento program má MMR v letošním rozpočtu 530 mil. Kč. Příští rok proto bude MMR požadovat o něco méně peněz právě proto, že se přestaly vyplácet úrokové dotace k hypotékám na nové bydlení. Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU) ale zároveň slibuje, že jeho rezort pracuje na novém systému podpory hypoték. „Ten nebude rozlišovat mezi stářím podporované nemovitosti a nebude brát v úvahu ani stáří žadatele,“ přibližuje nový systém Grabmüllerová. Program by měl být v nejbližší době projednán ve vládě tak, aby mohl začít platit od začátku příštího roku. Po změně volají i samotní zástupci bank, neboť stále více lidí si bere hypotéky hlavně na nákup starších domů. Například hradecká pobočka Českomoravské hypoteční banky (ČMHB) poskytuje 80 % úvěrů právě na nákup starších nemovitostí. Podle ředitele této pobočky Františka Marečka je zájem o takové reality dán zejména tím, že jsou levnější. Banka v regionu úvěruje nákupy starších domů v cenách 0,5-1,5 mil. korun. Průměrná hypotéka pro fyzické osoby od ČMHB v hradeckém regionu za prvních šest měsíců roku činila 830 tis. Kč.

HYPOTÉKY STÁLE VÝHODNĚJŠÍ

I bez státní podpory, zejména díky stále nižším úrokovým sazbám, mají lidé o hypotéky na stavbu bytu velký zájem. V červenci pokračoval pokles sazeb, a ty dosáhly nového minima. Poprvé v historii se průměrný úrok hypoték pro fyzické osoby dostal pod 5 % - zatímco v červnu se hypotéky poskytovaly v průměru za 5,04 %, v červenci to bylo 4,89 %. Odborníci se přitom domnívají, že na českém trhu existuje ještě značný potenciál pro další rozvoj hypoték. Svědčí o tom i zkušenosti ze zahraničí. Například v loňském roce poskytly všechny české hypoteční banky celkem 19 600 nových hypoték na bydlení, tedy pro každého 510. občana. Ve Velké Británii to bylo ve stejném roce 2,576 milionu hypoték, tedy pro každého 22. občana. „Máme tedy potenciál ke zvyšování počtu hypoték,“ prohlásil náměstek generálního ředitele pro věci obchodní a člen představenstva ČMHB Jan Sadil. Hlavní důvody pro další rozvoj hypoték jsou podle jeho slov dva: stále nenasycená poptávka po kvalitním bydlení a větší dostupnost hypoték v důsledku poměrně nízkých úrokových sazeb. „Důkazem toho, že prostřednictvím hypotéky dnes může bydlet už téměř každý, je fakt, že u naší banky si berou úvěry především mladí lidé od 25 do 29 let s průměrnými měsíčními příjmy 10 až 15 tisíc korun,“ uvedl. Lze také počítat s tím, že snížení nákladů na umořování hypoték na straně jedné a stále dosti vysoké nájemné povedou u řady těch, kteří nemají vlastní bydlení, k logické volbě: za víceméně stejné peníze získat vlastní dům či byt.

Byty na hypotéky se státní podporou

1997 2031

1998 2761

1999 3053

2000 4765

2001 7149

2002 6794

2003 33166 (1)

BRAND24

(1) za období leden-červenec

Pramen: MMR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).