Menu Zavřít

Hypotéky mohou překonat loňský rekord

15. 4. 2016
Autor: čtk

Zájem o hypoteční úvěry pokračuje po loňském rekordním roce v rychlém růstu i letos. Lidé mají zájem o hypotéky kvůli pokračujícímu poklesu úrokových sazeb, což však není jediný důvod. K nákupu realit na dluh totiž tlačí tuzemské domácnosti rovněž růst cen nemovitostí.

„Loňský rekordní rok, přesahující 190 miliard uzavřených hypoték se zdál nepřekonatelným. První čtvrtletí letošního roku však vypadá zase o kousek nadějněji,“ uvedl pro Euro.cz generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Podobně se vyjadřují i další tuzemské bankovní domy.

„Očekáváme podobný vývoj jako v minulém roce. Lidé stále využívají historicky nejnižších úrokových sazeb a hypotéky poptávají jak pro pořízení vlastního bydlení, tak pro pořízení nemovitosti jako investici,“ dodává Karel Chábek, manažer hypoték v České spořitelně.

Za první dva měsíce banky půjčily podle údajů společnosti Fincentrum 27,3 miliardy korun, což je o zhruba 5,5 miliardy více než ve stejném období loňského roku. Propad úroků využívá řada investorů k nákupům realit, od čehož si slibují vyšší výnos. Dokonce realitní společnosti už začínají varovat před bublinou na nemovitostním trhu.

Banky se bubliny nebojí

„Ceny nemovitostí nemají reálnou bázi. V Česku se bude opakovat, co se stalo v Americe. Bude to velký průser,“ varuje Ivan Žikeš, bývalý dlouholetý šéf Asociace realitních kanceláří České republiky. V minulosti správně upozornil před problémy realitního trhu už před předchozí krizí. Bankovní domy se naopak bubliny neobávají.

BRAND24

Růst cen nemovitostí by zároveň mohl ochladit zájem investorů, protože vyšší ceny znamenají pro kupce nižší výnosy. Odradit by mohl i domácnosti, protože už si nebudou moci drahé reality dovolit ani s levnou hypotékou. Hypoteční trh tak může zbrzdit rychlý růst cen bytů a domů zvláště v Praze, který právě levnější hypotéky vyvolaly.

Kromě zdražování realit mohou ovlivnit objem hypoték i další faktory. „Je třeba si uvědomit, že loňský rok byl v mnoha ohledech výjimečný a že poptávka po hypotečním financování má své přirozené limity dané například

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).