Menu Zavřít

Hypoteční krize drtí další banku

1. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Deutsche Bank

Poprvé po pěti letech ve ztrátě. Takové jsou hospodářské výsledky Deutsche Bank za letošní první čtvrtletí. Největší německá banka totiž za toto období prodělala 141 milionů eur (asi 3,3 miliardy korun). Kdyby ale banka nezačala včas odprodávat své podíly v jiných firmách, dosáhla by ztráta podle agenturních informací mnohem vyšších čísel. Německý bankovní gigant se rovněž „pochlubil“, že letos musel odepsat dalších 2,7 miliardy eur (zhruba 62 miliardy korun).
Problémem prý ale podle banky nejsou ani tak samotné odpisy, ale vliv krize na provozní náklady. „V prvním čtvrtletí tohoto roku byly podmínky na finančním trhu velmi obtížné,“ uvedl generální ředitel společnosti Josef Ackermann s tím, že v březnu byl tlak na bankovní sektor nejintenzivnější od začátku současných úvěrových problémů. Čisté příjmy Deutsche Bank se během prvních třech měsíců snížily o více než polovinu na 4,6 miliardy eur z loňských 9,6 miliardy.
Podle posledních odhadů analytiků Lehman Brothers připraví hypoteční krize světové finanční domy o minimálně 400 miliard dolarů. Nejpesimističtější odhady přitom mluví a sumě přesahující jeden bilion dolarů.

BRAND24

BOX
Hypoteční krize
Jak to odstartovalo
Banky poskytovaly půjčky nízkopříjmovým skupinám Američanů jako na běžícím páse. První problémy přišly loni v srpnu. Část finančně nejzatíženějších domácností přestala hradit měsíční splátky hypotéky, domy jim byly následně zabaveny. Například jen v americkém státě Minnesota stoupl počet zabavených realit meziročně o 50 procent z jedenácti tisíc na 22 tisíc. Ceny nemovitostí začaly prudce padat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).