Menu Zavřít

Hyperloop One odhalil testovací dráhu v Nevadě. Vyzkouší ji už brzy

9. 3. 2017
Autor: Hyperloop One

Společnost Hyperloop One, vyvíjející systém superrychlého cestování, představila svou testovací dráhu, kterou staví na poušti v americkém státě Nevada. Tunel dlouhý 500 metrů s průměrem 3,3 metrů by jí měl umožnit otestovat veškeré potřebné náležitosti.

Hyperloop One dosud držel svou testovací dráhu v tajnosti, nyní však poskytl první informace a představil ji veřejnosti. Stále nedodělaný tunel s názvem DevLoop by se měl prvního testu dočkat v prvním pololetí letošního roku, přesné datum však dosud nebylo oznámeno. Došlo tak ke zpoždění, protože původně se mluvilo o prvním čtvrtletí.

DevLoop vzniká v nevadské poušti asi třicet minut jízdy autem od Las Vegas. Hyperloop One jej představil na konferenci Middle East Rail, na které se v Dubaji představilo 350 stavebních a strojírenských společností. Společnost si místo představení své trati nevybrala náhodou. V listopadu loňského roku totiž oznámila dohodu právě s Dubají, kde chce svůj systém v příštích letech uvést do praxe. Cílem je hlavně zrychlit přepravu mezi Dubají a Abú Zabí: z hodiny na dvanáct minut.

Svůj první test provedl Hyperloop One v Nevadě loni v květnu, kdy se mu podařilo u svého zařízení dosáhnout zrychlení na 187 kilometrů za hodinu za 1,1 vteřiny. V budoucnu by chtěl dosahovat až rychlosti 1200 kilometrů za hodinu.

První testování Hyperloop One z loňského května:

Systém superrychlého cestování Hyperloop představil miliardář a vynálezce Elon Musk, zakladatel automobilky Tesla nebo vesmírné společnosti SpaceX, který poskytl technologické detaily široké veřejnosti. Jeho nápadu se chytilo několik společností, kromě Hyperloop One například i Hyperloop Transportation Technologies, která oznámila záměr zavést systém v Bratislavě.

BRAND24

Nejdále je s celým projektem však právě Hyperloop One, který by se dalším úspěšným testováním měl znovu přiblížit svému cíli: provést revoluci v cestování a využít systém pro komerční použití. „Technologie přinesly revoluci pro mnoho oblastí našeho života, ale radikální změnu v přepravě jsme viděli naposledy před sto lety, když bratři Wrightové přišli s cestováním vzuchem,“ říká výkonný ředitel Hyperloop One Rob Lloyd s tím, že právě jeho společnost by se měla zasadit o další milník.

Dále čtěte:

První lidi svezeme za tři roky, tvrdí šéf Hyperloopu Ahlborn

Dubaj chystá bezpilotní dron pro přepravu osob. Poletí rychlostí až 160 km/h


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).