Menu Zavřít

Hulinský může nahradit Březinu

14. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Pražský magistrát

CONTENT24

Tisící prvý souboj o místa v městské radě se zřejmě opět rozbíhá v Praze. Scénář je pořád stejný: v radě by rád usedl šéf pražských socialistů Petr Hulinský, primátor Bohuslav Svoboda mu ale odmítá přepustit resort financí, o který Hulinský usiluje. Zatím vše nasvědčuje tomu, že šéf pražské ČSSD nakonec vezme „zavděk“ stále neobsazeným postem radního pro životní prostředí, a navíc převezme od Karla Březiny funkci prvního náměstka primátora. O poslední místo v radě se pak mezi ODS a ČSSD ještě strhne boj. Část protisvobodovsky zaměřených představitelů ODS by ale nejspíš mohla nabízet šéfa svého klubu a bývalého náměstka primátora Rudolfa Blažka.
Boj o posty v radě nabral minulý týden dynamiku poté, co Březinu policie navrhla obžalovat kvůli tomu, že nejprve působil ve zkrachovalých firmách a poté v dozorčí radě Žižkov Station Development (ŽSD). Zatímco opoziční TOP 09 požaduje jeho rezignaci, socialisté i Svoboda se Březiny zastali. Primátor uvedl, že by věc řešil až ve chvíli, pokud se státní zástupce rozhodne Březinu skutečně obžalovat.
Do té doby by nicméně Březina mohl přijít o část svých kompetencí. Na pražském koaličním jednání zhruba před čtrnácti dny sice Svoboda zopakoval, že šéfovi pražské ČSSD Hulinskému nepřepustí finance, podle informací týdeníku Euro je ale ochoten ho akceptovat coby radního pro životní prostředí. Tedy do funkce, kterou musel opustit socialista Lukáš Plachý kvůli podezření z uplácení. S takovým postupem je údajně srozuměn i Hulinský, jemuž by navíc asi připadl i post prvního náměstka primátora, který by převzal od Březiny.
Hulinský se nyní coby šéf finančního výboru magistrátu podílí na přípravě rozpočtu města pro příští rok. O tuto pozici by ale přišel, pokud by se stal prvním náměstkem a měl post v radě. Celá výše popsaná akce s doplněním rady se tedy zřejmě odehraje až po schválení rozpočtu zastupitelstvem, ke kterému by mohlo dojít v listopadu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).