Menu Zavřít

Hubenější časy věštce z Omahy

18. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Druhý nejbohatší muž světa v krizi ztratil, zůstává ale optimistou

Pokud potřebujete k výpočtu počítač nebo kalkulačku, pak byste to neměli kupovat. Kdože toto prohlásil? Nikoli propadající student ekonomického lycea, ale aktuálně druhý nejbohatší muž na světě – americký miliardář Warren Buffett. V soukromém i profesním životě se drží zásady „keep it simple“ a je považován za jednoho z nejschopnějších mužů ve finančnictví. I tak ale na jeho holdingu Berkshire Hathaway zanechaly současné ekonomické turbulence hmatatelné stopy. Jak společnost nedávno informovala, za první čtvrtletí letošního roku zaznamenala ztrátu zhruba 1,5 miliardy dolarů. Loni za stejnou dobu přitom dosáhla zisku ve výši 940 milionů dolarů. Akcie firmy ztratily během loňska více než 30 procent své hodnoty a v pádu zatím pokračovaly i letos. Čisté jmění holdingu loni pokleslo o téměř deset procent, což je nejhorší výsledek v historii společnosti.

BRAND24

I mistr dělá chyby O neslavných loňských číslech informoval Buffett investory již v únoru v pravidelném výročním dopisu. V něm také přiznal, že se dopustil několika chyb. Za zásadní označil nákup akcií těžebního gigantu ConocoPhillips těsně předtím, než ceny ropy a plynu kulminovaly. „V žádném případě jsem nečekal dramatický propad cen, k němuž došlo v druhé polovině roku.“ Jak Buffett přiznal, „příšerné načasování“ transakce stálo holding několik miliard dolarů. Investiční zájmy Berkshire Hathaway sahají od pojišťovnictví ke šperkům, veřejným službám, stavebnictví nebo výrobcům cukrovinek. Holding má rovněž podíl ve společnostech Anheuser-Busch, Coca-Cola nebo v bance Wells Fargo. Většinu odvětví, v nichž je kolos činný, finanční krize negativně ovlivnila. Dobře si ale vedla oblast pojišťovnictví a veřejných služeb. Zisky těchto nejdůležitějších složek Buffettova impéria podle něj stav americké ekonomiky neodrážely. Setkání akcionářů holdingu, které se konalo na začátku května v konferenčním centru nebraského města Omaha, letos proběhlo střídměji než dříve. Akce, přezdívané „Woodstock kapitalistů“, se v Buffettově rodišti zúčastnilo asi 35 000 lidí. Na rozdíl od uplynulých let, kdy Buffett se svým obchodním partnerem Charliem Mungerem odpovídali publiku spíš na krotké a uctivé otázky o životních krédech a náboženství, je letos čekal příval mnohem pragmatičtějších dotazů. Podle analytiků oba muži obstáli, třebaže aplaus po vystoupení prý byl méně hlasitý než dřív. Program konference tvořilo i vystoupení kouzelníka, partie s americkým šachovým mistrem nebo bridž. Účastníci akce byli také vyzváni k nákupu zboží firem patřících do holdingu. „Jestliže zjistím, že prodej pokulhává, zamknu východy,“ upozornil dopředu Buffett, médii označovaný za „nejmilovanějšího amerického investora“.

Nástupce nejasný I když je aktuální zhoršení kondice Berkshire Hathaway ve světle Buffettovy obvyklé jasnozřivosti spíše překvapivé, větší problém spočívá podle některých názorů jinde. Letos devětasedmdesátiletý investor dosud veřejně neoznámil, kdo po něm a pětaosmdesátiletém Mungerovi vedení společnosti převezme. Nejčastěji se spekuluje, že to bude některý ze současných manažerů holdingu. Více sdílnosti v otázce života a smrti, která by mezi investory vnesla větší jistotu, nedávno Buffettovi doporučil i deník Financial Times. Absolvent Kolumbijské univerzity stihl za posledních dvanáct měsíců přijít o 25 miliard dolarů. V aktuálním žebříčku nejbohatších lidí světa, jenž vydává magazín Forbes, tak přepustil první místo Billu Gatesovi. I tak ale zůstává muž s přezdívkou „věštec z Omahy“, který charitativní nadaci Gatesových věnoval přes 30 miliard dolarů, celkovým optimistou. „Třebaže nešlo o hladkou cestu, náš ekonomický systém fungoval mimořádně dobře. Umožnil uvolnit lidský potenciál tak jako žádný jiný a stejně tomu bude i nadále. Ameriku nejlepší dny ještě čekají.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).