Menu Zavřít

Huawei si udržela pozici dvojky trhu se smartphony

28. 5. 2019
Autor: čtk

Čínská telekomunikační společnost Huawei si v prvním čtvrtletí před uvalením amerických sankcí udržela pozici dvojky v prodeji smartphonů. V prvních třech měsících roku měla na trhu podíl 15,7 procenta a prodala 58,4 milionu chytrých telefonů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila výzkumná a poradenská firma Gartner.

Huawei se i nadále dařilo snižovat náskok jedničky celosvětového trhu jihokorejské firmy Samsung a rostla nejrychleji z první světové pětky tvořené společnostmi Samsung, Huawei, Apple a čínských firem OPPO a Vivo. Gartner ale varuje, že její růst by se v krátkodobém horizontu mohl zpomalit.

Od 15. května nesmí totiž Huawei kvůli zákazu americké vlády nakupovat americké součástky, protože její aktivity jsou považovány za hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států. Washington svůj postoj sice následně zmírnil a udělil čínské společnosti výjimky, nicméně podle Gartneru je pravděpodobné, že americké sankce firmě odradí zákazníky.

Považujete firmu Huawei a její produkty za důvěryhodné?

Huawei se v prvním kvartálu obzvláště dařilo na jejích dvou nejdůležitějších trzích - v Evropě a v širší oblasti Číny. Prodej tam stoupl o 69 a 33 procent.

Celkově se v prvním letošním kvartálu prodalo 373 milionů chytrých telefonů. To představuje pokles o 2,7 procenta. Nejvíce smartphonů - 71,6 milionu - prodala firma Samsung, která měla v prvních třech měsících roku podíl na trhu 19,2 procenta. Ve stejném období loni činil její podíl na trhu podle údajů firmy Gartner 20,5 procenta a podíl Huawei 10,5 procenta.


Přečtěte si rozhovor:

Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán


Začátkem měsíce zveřejnila své údaje o celosvětovém prodeji chytrých telefonů výzkumná společnost IDC. Podle nich zůstal jedničkou na trhu Samsung s tržním podílem 23,1 procenta. Odbyt mu ale klesl o 8,1 procenta a snížil se i jeho náskok před společností Huawei. Samsung prodal 71,9 milionu přístrojů a Huawei 59,1 milionu. Podíl firmy Huawei na trhu vzrostl podle IDC na 19 procent z 11,8 procenta před rokem.

DT24

Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení. Firma je mimo jiné největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory.

Dále čtěte:

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

Trump zvažuje, že americkým firmám zakáže používat vybavení od Huawei a ZTE

Komentář: Jak krteček přidusil pandu

USA zařadily Huawei na černou listinu, přijde o přístup k americkým technologiím

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).