Menu Zavřít

Huawei se letos mohl stát jedničkou na trhu chytrých telefonů, americké sankce plán překazily

11. 6. 2019
Autor: čtk

Čínská společnost Huawei se mohla do konce letošního roku stát největším výrobcem chytrých telefonů na světě, kdyby nenastaly neočekávané okolnosti. Uvedl to šéf strategie v Huawei Šao Jang. Signalizoval tak, že tlak ze strany Spojených států má negativní dopady na odbyt podniku, informovala agentura AP.

Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, což ale firma dlouhodobě popírá. Spojené státy v polovině května zařadily Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, aby mohly čínské firmě dodávat své produkty. Krátce poté však Washington na tři měsíce obchodní restrikce vůči Huawei zmírnil.

Americká společnost Google uvedla, že po uplynutí této tříměsíční lhůty omezí firmě Huawei používání svého operačního systému Android pro chytré telefony.

Považujete firmu Huawei a její produkty za důvěryhodné?

Čínský podnik tvrdí, že se s problémy plynoucími z amerických restrikcí dokáže vypořádat. Někteří zákazníci v evropských a v asijských obchodech nicméně agentuře Reuters sdělili, že se zdráhají kupovat telefony Huawei kvůli nejistotě, která kolem nich panuje.

Huawei je nyní druhým největším výrobcem chytrých telefonů za jihokorejským konkurentem Samsung. „Kdybychom se nesetkali s ničím neočekávaným, stali bychom se ve čtvrtém čtvrtletí světovou jedničkou,“ uvedl Šao Jang na veletrhu spotřební elektroniky v Šanghaji. „Nyní si ale musíme počkat o něco déle, než se nám to podaří,“ dodal.

Analytici oslovení agenturou Reuters v květnu uvedli, že odbyt telefonů Huawei by mohl letos v důsledku amerických sankcí klesnout až o čtvrtinu. Nevyloučili ani možnost, že telefony této značky by časem mohly zcela zmizet z globálního trhu

BRAND24

Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán

Dále čtěte:

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Nejnebezpečnější lidé na internetu: Trump, Putin, Zuckerberg

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).