Menu Zavřít

HSBC: Podmínky pro podnikání v českém výrobním sektoru se v listopadu zhoršily

1. 12. 2011
Autor: profit

Aktuální údaje PMI, zpracované pro banku HSBC společností Markit, vypovídají o tom, že podmínky pro podnikání se v polovině posledního čtvrtletí zhoršily. Poprvé od července 2009 poklesla jak výroba, tak nové zakázky.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, který sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Výsledek vyšší než 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru.

PMI klesl v listopadu již po třetí měsíc za sebou, z 51,7 bodu na 48,6 bodu. Poprvé od října 2009 klesl pod hranici 50 bodů, což svědčí o všeobecném zhoršení podnikatelských podmínek. K pádu pod neutrální hranici přispěly zejména složky výroba, nové zakázky, zaměstnanost a zásoby vstupů na skladě.

Objem nových zakázek přijatých českými výrobci v listopadu poklesl poprvé od července 2009. Z údajů plyne, že v důsledku prvního propadu nových exportních zakázek od srpna roku 2009 oslabil tuzemský i exportní trh. Slabší poptávka z amerického a západoevropského trhu byla údajně klíčovým faktorem oslabení celkového objemu nových zakázek.

Převážně kvůli klesajícímu objemu nových zakázek omezili čeští výrobci v listopadu výrobu, přičemž jde o první meziměsíční pokles zaznamenaný za 28 měsíců. Podobně se po více než dvou letech ustavičného růstu snížila i rozpracovanost.

Nižší pracovní zátěž vedla v listopadu k poklesu zaměstnanosti i nákupu vstupů. Tempo poklesu nákupní aktivity bylo nejrychlejší od července 2009, zatímco tempo propouštění bylo jen velmi mírné. Zásoby vstupů na skladě poklesly již po čtvrtý měsíc za sebou, a to nejrychlejším tempem od prosince 2009.

BRAND24

Cenové tlaky zůstaly v listopadu slabé. Ceny vstupů se po říjnovém poklesu v průměru zvedly, což firmy spojují s vyšší cenou energie a oceli. Ale tempo nárůstu cen vstupů bylo jen mírné a tento index se ocitl na druhé nejnižší úrovni za dva roky. Výrobci zatím snížili ceny výstupů poprvé od srpna 2010, hlavně kvůli konkurenčním tlakům.

„Listopadová hodnota PMI svědčí o zhoršujících se podnikatelských podmínkách. Pokles indexu pod neutrální hranici padesáti bodů, k němuž došlo poprvé od října 2009, dává za pravdu korekcím růstu HDP, které jsme viděli v posledních několika měsících. Česká centrální banka, české ministerstvo financí i Evropská komise snížily prognózy růstu v roce 2012 o víc než polovinu na 0,7–1,2 procenta, oproti předchozímu předpokládanému růstu ve výši bezmála dvou procent z roku 2011. Výroba, nové zakázky a zaměstnanost klesly v listopadu pod hranici 50 bodů a čtyři z pěti složek indexu PMI tudíž nyní poukazují na zhoršující se podmínky. V posledních dvou měsících došlo k obzvláště prudkému meziměsíčnímu poklesu v Indexu výroby. Ostré oslabení Indexu nových zakázek naznačuje další pokles výroby v následujících měsících. Růst průmyslové výroby zpomaluje od počátku tohoto roku z průměru 12, 5 % v prvním čtvrtletí na pouhých 2,5 % v září. Zatímco růst exportu se oproti průmyslové výrobě doposud držel, Index nových exportních zakázek v listopadu rovněž oslabil. Navíc se tento index za poslední dva měsíce propadl o více než v celém období leden-září. Z toho vyplývá, že v silném exportním výkonu nás čeká ostrý zlom. Zatímco ceny vstupů v listopadu stouply, ceny hotových výrobků poprvé od srpna 2010 klesly,“ okomentovala výrobní průzkum PMI v České republice Agata Urbanska, ekonomka pro střední & východní Evropu u HSBC.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).