Hrncem do píp

27. března 2009, 20:10 - Petr Bušta
27. března 2009, 20:10

Euro Light

Jestli se inspirovali u Gordona Ramsaye nebo u Davida Ratha, je nakonec lhostejné. Oba po svém dokumentují zhrubnutí a banalizaci veřejného prostoru. Tak dlouho si divák žádal pořádného kuchařského pořadu bez žvatlání a la Vochomůrka či jiného hereckého natřásání, až se mu dostalo Babici s Pohlreichem. Chraň bůh, že bych je snad chtěl srovnávat. Váhové kategorie jsou evidentní. Styl bulváru je však tentýž.
Zatímco samozvaný mistr Jiří Babica na Nově vrší nesmysl na nesmysl a zakrývá to nejširšími kuchařskými rameny na světě, skutečný guru Zdeněk Pohlreich věren své nekonvenční povaze vykládá banální samozřejmosti slovníkem pražské ulice krátce před svítáním, až se vypípávačům na Primě zavařují zvukařské pulty. Nejpeprnější hlášky šéfkuchaře Imperialu otisknout nelze, a tak už zbývají jen závěry, které vskutku objevují nové kontinenty. Že suroviny mají být čerstvé, vysokou kvalitu nepořídíte nejlevněji, že půlka restauratérů jsou loupežníci a neumětelové a host, který jim věří, je blbec.
Zato výroky páně Babicovy se šířením po internetu stávají klasickými. Jen několik ukázek: „Tvrdý játro neni tak dobrý jak měkký játro.“ „Kurkuma je japonskej šafrán, kterej se používá kupodivu v Indii. Je to v podstatě takový barvivo. Ale blíží se to samozřejmě ke kari“. „Mozarella je takovej sýr bez chuti a bez zápachu. Ale je dost populární. Lidi, který hubnou, ho maj rádi.“ „Kdo nemá žampiony, tak ať si tam dá nějaký jiný houby. A teď důležitý, kdo nemá žádný houby, tak ať si tam nedává vůbec žádný houby.“ „Pakliže budete mít štěstí jako já, že váš manžel, babička nebo dcera byli na rybách a přinesli kombinaci lososa, tresky a sumce, což se samozřejmě může podařit…“ Nýmand Babica i šampion Pohlreich mají ovšem něco společného. Na rozdíl od show takového Jamieho Olivera si z jejich slovní kanonády divák moc neodnese. Nedozví se, kde v Česku sehnat kvalitní rajčata, jak je to s izraelskou petrželkou, jak udělat jehněčí, aby se rozplývalo jako masíčko z nemluvněte, ani které bylinky se fakt nemají kombinovat. Jen hodně pokřiku, který nahrazuje vzrušující fakta. O jemném umění kulinářském ani nemluvě. V tom se podobají přenosům z Parlamentu. Chlívek, lihovar a Pandrhola vládnou i nad našimi hrnci.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
5 věcí, které si pamatujte o dokumentárním akreditivu
Zdraží plyn v topné sezóně? Jaké faktory ovlivní jeho cenu?
Všude stejně: jak moc riskujete, když používáte univerzální hesla a pořád stejný PIN?
Kdy je vhodná doba pro přezutí a výměnu pneumatik
Volby 2017: kde volit, aneb jak najít volební místnost
Auta
VW Arteon je sice moderní, ale výkonem na starší Passat CC…
Kvíz: Znáte tyto přezdívky modelů aut nebo jiných dopravních prostředků?
Galerie: Kdo je konkurencí pro šestiválcový Stinger GT? Nová Kia mnoho soupeřů nemá
Nové Audi A7 Sportback už je jen hybrid. A zatím bez dieselu
Kia Stinger oficiálně přijela na český trh. Je to auto, které má velký potenciál
Technologie
DVB-T2 již pro 83 % domácností. Nové pokrytí hlásí Černá hora a Lysá hora
Objevil se první dvoujádrový Ryzen, vzorek mobilního čipu s GPU Radeon Vega 3
Samsung udělá z mobilů ještě lepší počítače. Na Galaxy S8 a Note8 poběží Linux
Nejlepší protipirátská ochrana Denuvo padla. Cracky vznikají ještě v den vydání her
Podle výrobců grafik ještě těžní mánie nekončí, vydrží prý minimálně do konce roku
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít