Menu Zavřít

Hradní poradce Picek může mít problém s bezpečnostní prověrkou

10. 2. 2014
Autor: ČTK

Další člověk, jehož si do okruhu svých nejbližších spolupracovníků na Hradě vybral prezident Miloš Zeman, může mít potíže s bezpečnostní prověrkou. Po kancléři Vratislavu Mynářovi, který si o prověření zažádal až pod hrozbou, že jinak přijde o práci, naráží na problém i Vlastimil Picek.

Bývalý šéf Generálního štábu Armády ČR a ministr obrany v Rusnokově vládě má dělat Zemanovi poradce. Na zacházení s tajnými materiály však potřebuje prověrku. Tu – na druhý nejvyšší stupeň – sice má vydanou až do roku 2020, ale podle informací týdeníku Euro by o ni kvůli aktivitám svého syna Ondřeje mohl přijít.

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) mnoho již vydaných prověrek každoročně zkoumá, ať už preventivně nebo kvůli novým zjištěním. Jen v roce 2012 zahájil řízení o odebrání prověrky 263 lidem a 95 z nich odřízlo od přístupu k tajným materiálům. Generál Picek by mohl být dalším z nich.

Kontroverzní zakázky

Ondřej Picek působí od roku 2006 v akciové společnosti Stavby, nyní CGM Czech. V současnosti je obchodním ředitelem firmy a předsedou představenstva. CGM Czech je spojována s několika podezřelými zakázkami pro státní správu a samosprávy.

Kontroverzní byly například kontrakty pro Povodí Vltavy za 120 milionů korun nebo stavba věže Řízení letového provozu v pražském Jenči, kde se původní cena zvedla ze 110 na 280 milionů. Sporných staveb bylo však víc.

Původně jihomoravská stavební společnost Stavby, s. r. o., prodělala zásadní zlom v roce 2007, kdy byla převedena na akciovku. Od té doby významně navýšila účast ve výběrových řízeních vyhlašovaných veřejnou správou a skokově jí rostly tržby.

Tehdy byl jedním z hlavních manažerů společnosti Filip Bušina. Tentýž Bušina, jenž se po krajských volbách v roce 2008 stal poradcem nového hejtmana za ČSSD Davida Ratha a investičním náměstkem Oblastních nemocnic Středočeského kraje. V tomtéž roce se Bušina stal rovněž majoritním akcionářem společnosti Stavby. V letech 2007 až 2011 firma získala řadu jiných významných zakázek, například při stavebních úpravách nemocnice v Příbrami, Nemocnice Na Homolce či výstavbě bytového domu s malometrážními byty a tělocvičnou v Praze 1 za 134,7 milionu korun.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


Také čtěte:

Dosluhující ministr obrany Picek prosadil tendr za 650 milionů

BRAND24

Obrana si má polepšit na 43 miliard. Picek: 21 tisíc vojáků je minimum


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).