Menu Zavřít

Hra o Slávkovy tepláky

16. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Znovuotevřením tří velkých privatizačních kauz žije i ČSSD. Část socialistů chystá puč proti Bohuslavu Sobotkovi

Uplynulo jen pár minut od té chvíle, co na letošním březnovém sjezdu sociálních demokratů v Brně čerstvě zvolený šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nepodpořil do funkce prvního místopředsedy Michala Haška, svého poraženého vyzyvatele. „Hašek se mezi svými blízkými nechal slyšet, že půjde Slávkovi po krku, že až se Slávek dostane do tepláků, ještě budou rádi, že to vezme, a že Jarouš (Tvrdík) má jediný úkol, mazat Slávkovi schody.“ Alespoň tak bezprostředně po skončení sjezdu popsal dění dlouholetý spolupracovník Jiřího Paroubka Petr Dimun na serveru Vaše věc. Těžko říct, jestli „Jarouš“ v tomto smyslu Sobotkovi skutečně schody maže, byť se o tom přes Haškovo popírání autenticity tehdejších výroků dá pochybovat jen stěží. Pravda ovšem je, že s novým vyšetřováním kauz, jako je Mostecká uhelná, Škoda Plzeň či OKD, zaznívá z velké části sociální demokracie spojení „Slávek do tepláků“ nyní intenzivně znovu. Mnozí socialisté jsou dokonce přesvědčeni, že lze Sobotkův konec v ČSSD počítat na týdny.
Podle informací týdeníku Euro lze dokonce hovořit o rodícím se plánu na Sobotkovo odstranění z čela sociální demokracie, a to už v průběhu února až dubna příštího roku. Sobotkovi oponenti totiž počítají s tím, že při vyšetřování zmíněných transakcí jméno někdejšího ministra financí zazní ze strany vyšetřovacích orgánů stejně jako jméno právníka, lobbisty a Sobotkova dlouholetého spojence Radka Pokorného. Z tohoto důvodu minimálně část socialistů spojovaná s podporou Michala Haška promýšlí, jak Sobotku přimět k rezignaci. Mluví se dokonce o snaze dotlačit předsedu ČSSD ke konci ještě předtím, a to ze „zdravotních důvodů“. V rámci těchto úvah na místě Sobotkova nástupce nefiguruje Hašek, který má vést krajské volby příští rok na podzim. Prozatím ale v plánech chybí jméno toho, kdo by Sobotku v čele strany nahradil, pokud by zmíněný plán beze zbytku vyšel. Přestože v těchto souvislostech padala z několika míst například jména místopředsedy Lubomíra Zaorálka či šéfa poslanců Jeronýma Tejce.

Máme signály, na jaře TO vypukne…

Ačkoli Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem, lídři dvou znesvářených mocenských skupin uvnitř strany, oficiálně tvrdí opak, ke smíru mezi nimi nikdy nedošlo. A nic nenasvědčuje, že by se tak mohlo stát v dohledné době. V souvislosti se švýcarským prošetřováním kauzy MUS a českým znovuotevřením policejního vyšetřování privatizací Škody Plzeň a OKD svitla naděje na změnu poměrů v ČSSD Sobotkovým odpůrcům. Bohuslav Sobotka byl totiž při posledních dvou jmenovaných privatizacích ministrem financí a u všech tří případů nějakým způsobem figurovalo i jméno právníka a jednoho ze Sobotkových klíčových spojenců a přátel Radka Pokorného.
„Máme určité signály, že se někdy v únoru, spíše v březnu, dubnu, může v rámci vyšetřování těchto tří kauz Sobotkovo a Pokorného jméno objevit. Podle některých informací o tom dobře vědí i politici vládní koalice v čele s premiérem Nečasem a určitě bude snaha to potáhnout až k volbám, aby to co nejvíce oslabilo ČSSD jako celek,“ řekl týdeníku Euro jeden z vysoce postavených funkcionářů sociální demokracie, který byl vždy na Haškově straně a v této souvislosti si nepřál být jmenován. Zdráhal se ale odpovědět na dotaz, zda si myslí, že se Sobotka v některé ze zmíněných kauz skutečně dopustil něčeho, za co by mohl nést trestněprávní odpovědnost. „Před volbami bývá vždy snaha kriminalizovat někoho z ČSSD. Nakonec se samozřejmě může ukázat, že bylo vše košer. Ale už případné samotné popotahování Slávka Sobotky či lidí kolem něj může být z hlediska volebního výsledku pro ČSSD smrtící. V takovém případě by si to žádalo radikální krok, i kdyby to měla být výměna předsedy na sjezdu. Ten by se ale musel konat do prázdnin,“ podotkl. Další ze zainteresovaných hovoří pod podmínkou anonymity podobně. „MUS a OKD probíhaly podle obdobného mustru. Vláda za pár set milionů korun prodala něco, co se vzápětí přeprodalo za raketu. Provize byly v řádu stovek milionů a vždy směřovaly k lidem blízkým tehdejšímu vedení ČSSD. Právník Pokorný byl pokaždé u vytváření finálních smluv. U Škody Plzeň se zase za Sobotky o čtyři miliardy navýšila hodnota sanace podniku a pak se nevýhodně odprodal podíl státu,“ popisuje člověk napojený na sociální demokracii.
Sám jihomoravský hejtman Hašek jakoukoli roli popírá. „Zcela se koncentruji na řešení dopadu hospodářské krize na kraje a také na přípravu krajských voleb v příštím roce. Podobným zlomyslnostem, o kterých píšete, nemám čas ani chuť věnovat jakoukoli pozornost,“ reagoval textovou zprávou.

Předseda bez řidičáku

Bohuslav Sobotka jakoukoli možnost vlastního pochybení či přímo úmyslného selhání při některé ze tří zmiňovaných privatizací odmítá. Stejně jako ho prý nechává klidným, že se na něj na to konto chystají jeho vnitrostraničtí oponenti. „Nepřikládám tomu žádnou váhu, protože to nemá žádný objektivní podklad. Jak z hlediska těch příslušných kauz, tak z hlediska ČSSD jako takové. Mám čisté svědomí, klidně spím a soustředím se na to, abychom příští rok vyhráli senátní a krajské volby. Doufám, že se na to soustředí všichni sociální demokraté,“ uvedl šéf ČSSD. „Předpokládám, že policie a státní zastupitelství budou ve všech kauzách postupovat objektivně, a nemyslím si, že je tady jakýkoli důvod, abych o těchto věcech nějak přemýšlel. ČSSD překonává to dramatické rozdělení, které bylo dáno dramatickým soubojem před sjezdem, a myslím, že příští rok takové starosti mít nebudeme,“ dodal. Velmi podobně a se stejně razantním odmítnutím jakéhokoli možného pochybení či přímo viny z minulosti pro týdeník Euro hovořil i právník Radek Pokorný.
Přesto se především v Haškem ovládané části sociální demokracie už začalo hovořit o plánu dotlačit Sobotku k rezignaci dříve, než by se jeho jméno mohlo nějakým způsobem objevit v rámci vyšetřování. Byť se v souvislosti s předsedou ČSSD nikdy dříve o ničem takovém nemluvilo, šíří se nyní od části socialistů zvěsti o tom, že „při některých jednáních třeba jakoby přestane vnímat a odejde“ či ještě přímočařejší věty o tom, že „dokonce ani nemá řidičák, spekuluje se, že trpí záchvaty epilepsie, padoucnice či tak něco“. Z podobných výroků je zjevné, že možnost „rezignace ze zdravotních důvodů“ je jednou z variant, kterou se jeho oponenti vážně zabývají. „Tlak na Slávka bude bezpochyby sílit. Na konci ledna už může být jasnější, co všechno se může objevit. On zatím veškeré možné náznaky, že by mohl skončit, velmi rezolutně odmítá. Na druhé straně když se to na něj sesype, neunese to. On není lídrem typu Jiřího Paroubka či Miloše Zemana, kteří byli vůči podobným atakům imunní,“ soudí již citovaný vysoce postavený sociální demokrat.
S tlakem na „zdravotní důvody“ se prý zatím vyčkává i vzhledem k tomu, že by to měl Sobotkovi sdělit „někdo pro něj důvěryhodnější“. Podle tvrzení šéfa ČSSD z minulého úterý se ale zdravotně cítí naprosto v pořádku. „Samozřejmě to nechci zakřiknout, ale nikdy jsem žádné vážné zdravotní problémy neměl, a doufám, že mě nečekají ani v příštích letech,“ řekl týdeníku Euro.

Společenská vražda

Dlouholetí straničtí spojenci Bohuslava Sobotky možnou trestněprávní odpovědnost z minulosti odmítají. I z jejich slov je ale patrné, že jisté obavy sdílejí. „V politice se, bohužel, používá různá špína. Součástí té špíny jsou pomluvy, které se šíří z takzvaně zaručených informačních zdrojů. S tím musíme počítat. Druhý fakt je, že nemám vůbec důvěru v policii pod vedením pana Kubiceho a v justici pod vedením pana Pospíšila. V naší zemi bohužel platí, že když najdete jednoho ochotného policistu a jednoho ochotného státního zástupce, tak můžou obvinit, obžalovat a na nějakou dobu zavřít prakticky kohokoliv. Když ukážou prstem na vás nebo na někoho jiného, tak ho takovouto společenskou vraždou mohou zlikvidovat,“ míní například středočeský hejtman David Rath. „Druhým smutným faktem je, že žádná strana není stoprocentně homogenní a může se stát, že se část lidí těší na problémy, protože si myslí, že tím vyhrají oni. Je to ale krátkozraké, protože stejný komplot na ně může za pár měsíců připravit někdo jiný a odstranit i je. Pokud takto v ČSSD někdo uvažuje, je velký hlupák,“ dodal. Mimochodem v části ČSSD se vykládá i to, že Jaroslav Tvrdík disponuje odposlechy z Rathovy středočeské kauzy Bušina, které by Ratha mohly odstavit před nominací na post hejtmana a Sobotkovu pozici oslabit ve středních Čechách. „Jára Tvrdík je známý svými intrikami, takže by mě to ani nepřekvapilo. Nemám se ale čeho obávat,“ říká hejtman Rath. „Pan Rath mě bez jakýchkoli důkazů obviňuje ve všech myslitelných situacích ze všeho možného, nebudu se chovat stejně, nebudu nikoho obviňovat ani spekulovat,“ kontruje Tvrdík.
Podobně jako Rath reagoval na spekulace okolo Sobotky i k němu dlouhé roky naprosto loajální šéf poslanců Jeroným Tejc. „Nic podobného jsem nezaslechl, myslím, že je přání otcem myšlenky. Pokud je něco takového v plánu, tak rozhodně ne z řad ČSSD, ale spíše našich soupeřů. ČSSD permanentně zažívala frontální útoky na všechny své předsedy, nebylo by to nic mimořádného. To ale přece ještě neznamená, že by to muselo vést k poškození pověsti daného člověka. Pevně věřím, že pokud by se takové ataky objevily, Bohuslav Sobotka se dokáže jednoznačně obhájit,“ prohlásil Tejc.

BRAND24

Hledá se svorník

Faktem je, že i někteří vysoce postavení občanští demokraté předpokládají, že se prošetřování všech tří jmenovaných kauz může Sobotky dotknout a v ČSSD vyvolat silné otřesy. Stále ale nelze bezpečně odhadnout, zda jde skutečně o realitu, anebo spíše zbožné přání Haškova křídla v ČSSD a jím chystaného využití možné nastalé situace ke stranickému puči. V této souvislosti je zajímavé už to, že i kdyby měl Sobotka skutečně v dohledných týdnech ve funkci předsedy skončit, nepočítá se do čela strany se samotným Haškem. Nejen kvůli jeho pověsti, ale i z pragmatického důvodu. Pak už by mu roli intrikána a pučisty nikdo neodpáral a strana by zůstala nadále „štípnutá“. Při hledání „stmelovače“ ale autoři podobných scénářů tápou.
Jiří Dienstbier štve kvůli svému solitérství haškovce i sobotkovce. V jednu chvíli padalo jméno místopředsedy Lubomíra Zaorálka, který sice patřil do Sobotkova tábora, ale je označován ze velkého pragmatika. Pak ale haškovce rozzuřilo, že se postavil za Dienstbiera při jeho akci vedoucí ke konci Petra Hulinského v čele pražské ČSSD. Naposledy tak začalo padat jméno dlouholetého Sobotkova spojence Tejce. „Přepustil post šéfa brněnské ČSSD Romanu Onderkovi (haškovec), do čela klubu byl zvolen oběma tábory. Vyrostl ze Slávkova područí, začíná se osamostatňovat a dělá vlastní politiku,“ míní jeden z výrazných exponentů Haškova křídla. Sám Tejc ale podobné úvahy odmítá. „Pro mě je důležité, aby fungoval poslanecký klub, a rozhodně nemám ambici v příštích měsících ani letech usilovat o post předsedy ČSSD. To naprosto vylučuji. Budu i nadále podporovat Bohuslava Sobotku a věřím, že bude úspěšným předsedou strany a později i vlády,“ řekl minulou středu týdeníku Euro Tejc.
Upřímně řečeno, příliš mnoho neokoukaných tváří bez skandálů, ze kterých by mohl vyrůst lídr, v ČSSD nemají. Staří matadoři typu Zdeňka Škromacha či Milana Urbana jsou za prvé za zenitem, za druhé seděli ve vládách se Sobotkou. Vše tedy zatím nasvědčuje spíše tomu, že aby se vůbec rodící se plán na odstranění Sobotky naplnil, muselo by se na něj opravdu objevit něco výjimečně silného, naprosto průkazného a jasně ukazujícího na jeho vinu. Pokud by předseda socialistů nebyl kvůli své roli při jedné z trojice privatizací přímo obviněn, skončí zřejmě celý chystaný mocenský převrat v ČSSD pouze u příprav.

Bohuslav Sobotka o svojí roli v… MUS: Zemanova vláda byla postavena před hotovou věc. Divoká privatizace se odehrávala v době, kdy tady ještě nebyla sociálnědemokratická vláda. Takže s tou divokou privatizací nemá ČSSD nic společného. Já osobně jsem tehdy nebyl v žádné funkci, ze které bych tyto procesy mohl jakkoliv ovlivňovat.
Škoda Plzeň: Podle mého úspěšná privatizace. Podařilo se zachránit podnik, který už byl klinicky mrtvý. Prodej realizovala Česká konsolidační agentura, zahájila ho Zemanova vláda, dokončila vláda Vladimíra Špidly. Já to pokládám za úspěšnou privatizaci.
OKD: Šlo o prodej za tržní cenu. Myslím, že to vedlo ke stabilizaci společnosti. Evropská komise ve svém rozhodnutí potvrdila, že došlo k prodeji za tržních podmínek. To znamená, že tady žádným způsobem nebyla narušena hospodářská soutěž.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).