Menu Zavřít

Hospodářská komora

11. 4. 2005
Autor: Euro.cz

JAK POMOCI PODNIKÁNÍ Zasedání Hospodářské rady vlády v minulém týdnu se jako host zúčastnil také prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek. Rada se mimo jiné zabývala návrhem Strategie hospodářského růstu, zpracované vicepremiérem Martinem Jahnem.

JAK POMOCI PODNIKÁNÍ

Zasedání Hospodářské rady vlády v minulém týdnu se jako host zúčastnil také prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek.

Rada se mimo jiné zabývala návrhem Strategie hospodářského růstu, zpracované vicepremiérem Martinem Jahnem. „Hospodářská komora samozřejmě uvítala přípravu takového materiálu, nicméně rozsah cílů a navrhovaných opatření, které si navržená strategie klade, značně převažuje reálné možnosti České republiky v období do roku 2013,“ říká Drábek. Podle něj by bylo vhodné určit dosažitelné priority a termíny. „Chybí mi také provázanost strategie s celkovou hospodářskou politikou státu. Je navržena řada opatření, u nichž pravděpodobně nikdy nedojde k politické shodě,“ vysvětluje. Ve strategii navíc jednoznačně chybí jakákoli zmínka o nezbytně nutné podpoře exportu. Nedostatečně je také navrženo zjednodušení podnikatelské legislativy především v oblasti obchodního zákoníku a živnostenského zákona.

Hospodářská rada vlády se zabývala také analýzou důvodů, které vedly v uplynulém roce desítky tisíc podnikatelských subjektů k ukončení činnosti. Také tento dokument nechal vypracovat vicepremiér Jahn. Z analýzy vyplývá, že čtvrtina subjektů, která ukončila v průběhu loňského roku podnikání, byli aktivní podnikatelé, nikoli tedy takzvané mrtvé duše. Většina z nich se po ukončení podnikatelské činnosti stala nezaměstnanými. „Jde o alarmující stav a mělo by být především v zájmu státu, aby se situace zlepšila,“ komentuje Drábek. Mezi nejvýznamnější důvody poklesu počtu podnikatelů patří vstup do EU, zavedení minimální daně a zvýšení plateb na zdravotní a sociální pojištění. Podle Drábka je příčinou také čím dál tím složitější podnikatelská legislativa a snížení právních jistot.

„Analýza byla zpracovávána tři měsíce, nepřináší přitom nic objevného. Na tyto důvody upozorňuje Hospodářská komora minimálně rok. Předpokládal jsem navíc, že v souvislosti s výstupy této analýzy budou navržena konkrétní řešení alespoň nejpalčivějších problémů,“ uzavírá Drábek.

Rada jednala také o zavedení takzvané editační povinnosti pro finanční úřady. Povinnost finančních úřadů vydat závazná prohlášení k výkladu jednotlivých zákonů navrhuje komora již dlouho. „Vládou navržený způsob ale není nejšťastnější. Například nevidím důvod, proč by směl takový dotaz vznášet poplatník pouze prostřednictvím daňového poradce a proč by za to měl zaplatit 2000 korun. Jde přeci o základní servis, který by měl úřad zdarma poskytovat,“ říká Drábek. Podle něho je v návrhu obsažena také řada vágně formulovaných omezujících ustanovení, kdy finanční úřad nemusí vyjádření vydat.

BRAND24

Vicepremiér Jahn navrhl také snížení daňové zátěže pro střední daňovou kategorii a zvýšení možnosti využití výdajových paušálů na 70 procent. Hospodářská komora návrh jednoznačně podporuje. „Je prorůstový a motivační - na rozdíl od opatření z dílny ministra Sobotky, který snížil daň pouze v první a druhé skupině, čímž zvýšil daňovou progresi.“

Tuto část připravuje Hospodářská komora ČR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).