Menu Zavřít

Hospodářská komora

4. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Investiční limit znevýhodní menší firmy

Vláda schválila návrh novely zákona o investičních pobídkách. Hospodářská komora primárně navrhovala úplné zrušení investičních pobídek. „Stanovený minimální hodnotový limit ve výši 20 milionů korun je příliš vysoký a znevýhodňuje tak malé a střední podniky. Hospodářská komora požaduje, aby tento limit pro možnost udělení investiční pobídky byl výrazně snížen,“ říká Petr Kužel, prezident Hospodářské komory.

CONTENT24

Návrh zákona o investičních pobídkách je v hlavních rysech v souladu s názorem, který Hospodářská komora zaujala v průběhu jeho projednávání. Hospodářská komora považuje za racionální zaměření investičních pobídek na podporu rozvoje progresivních oborů a technologií v rámci činnosti technologických center a center strategických služeb. Komora zastává názor, že plošné zaměření investičních pobídek na podporu velkých extenzivních, především zahraničních investic do sektoru zpracovatelského průmyslu, v podstatě vyčerpalo svůj rozvojový potenciál a návrat k původnímu konceptu investičních pobídek není odůvodněn ani současným krizovým obdobím. Členové komory považují za podstatné usilovat o kultivaci podnikatelského prostředí tak, aby jeho stav obecně přispíval k zájmu podnikatelů investovat v tuzemsku. Odbytová krize odvětví, jejichž rozvoj v Česku byl v minulosti podpořen investičními pobídkami především automobilového průmyslu, potvrzuje, že tyto investice nejsou zárukou trvalého ekonomického růstu a zaměstnanosti.

Stanovený minimální hodnotový limit výše investice, která může být podpořena formou investiční pobídky, podle názoru Hospodářské komory nepřiměřeně znevýhodní malé a střední podnikatele, respektive znemožní jim ucházet se o získání investiční pobídky a zůstane jim tak otevřena prakticky pouze podstatně administrativně a technicky náročnější alternativa – ucházet se o podporu svých rozvojových projektů v rámci Operačního programu Podnikání a inovace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).