Menu Zavřít

Hospodářská komora

5. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Podnikatele pálí řemesla

**Podnikatele pálí řemesla

„Na půdě Evropské unie se v poslední době rozhořel problém malých podnikatelů,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory České republiky František Holec a uvedl konkrétní problémy, které dlouhodobě nejvíce zajímají malé podnikatele. Jedním z nich je způsob pravidelné komunikace s Evropskou unií, možnost podílet se na tvorbě norem, změny v programech podpory určených malým a středním podnikatelům.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana se na těchto tématech pracuje a určité věci (například pokud jde o možnost vyjadřovat se v případě některých norem k jejich podobě) už se řeší.

Debata setkání ministra a podnikatelů se stočila i k otázce učňovského školství a nedostatku kvalifikovaných pracovníků, která trápí podnikatele velké i malé. Učňovské školství by podle něho mělo přejít z působnosti ministerstva školství, kde je dnes, pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek k tomu uvedl, že komora takový krok jednoznačně podporuje.

„Na otázku, kde vzít nové šikovné řemeslníky, mám stále stejnou odpověď. Existuje tu určitá »posedlost« vzděláním. Ro-

diče prostě nechtějí, aby se jejich děti živily rukama. Problém s nedostatkem kvalifikovaných dělnických profesionálů řešily západní země před desítkami let a my půjdeme stejnou cestou. Toho »polského instalatéra« sem pustíme. I když v našem případě to nebude polský řemeslník, ale přijde z jiných zemí,“ řekl Říman.

BRAND24

Podle ministra Římana by tento problém vyřešilo plošné školné. „Rodiče i děti by si uvědomili, že vzdělání je investice. Vybraný studijní obor by pak posuzovali také z hlediska návratnosti vložených prostředků,“ míní ministr průmyslu a obchodu.

„Je jasné, že není možné vyhnout se školnému. Rodiče i studenti si musí uvědomit, že vzdělání je příprava na profesní život, nikoli způsob, jak příjemně trávit mládí,“ uzavřel debatu Drábek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).