Menu Zavřít

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA

27. 11. 2006
Autor: Euro.cz

EURO? CO NEJDŘÍVE!Česká republika ještě do loňského září předpokládala, že rok 2009 je reálným termínem pro zavedení společné evropské měny. Již nyní je ale zřejmé, že ani termín o rok pozdější naplněn nebude. Důvodem je především stav veřejných financí.

EURO? CO NEJDŘÍVE!

Česká republika ještě do loňského září předpokládala, že rok 2009 je reálným termínem pro zavedení společné evropské měny. Již nyní je ale zřejmé, že ani termín o rok pozdější naplněn nebude.

Důvodem je především stav veřejných financí. Prohlubující se schodek státního rozpočtu se v příštím roce pravděpodobně vyšplhá ke čtyřem procentům.

K dalšímu zadlužování dochází paradoxně v době, kdy ekonomika roste o více než šest procent ročně. Uspokojivý výsledek zahraničního obchodu, posilující kupní síla a zachování úrovně přílivu zahraničních investic vytvářely příznivé klima pro zahájení reforem veřejných financí. K reformám nedošlo, škrty ve výdajích provedeny nebyly.

BRAND24

Je v zájmu české podnikatelské veřejnosti, aby k zavedení jednotné měny došlo v co nejbližším možném termínu. Pozdější přechod v porovnání s ostatními „novými“ členskými státy by vedl k znevýhodnění pozice českých podnikatelských subjektů.

Vláda Mirka Topolánka rozhodla pro přijetí jednotné měny dle scénáře označovaného jako Big Bang, který předpokládá současné zavedení bezhotovostního i hotovostního eura v jeden časový moment. Takový postup preferuje také Hospodářská komora ČR. Je totiž nejlevnější, nejjasnější a nejpřehlednější ze tří původně zvažovaných variant.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).