Menu Zavřít

Hospodářská komora

24. 9. 2007
Autor: Euro.cz

ZAMĚSTNAVATELŮM SE ROZPOČET NELÍBÍ

K návrhu státního rozpočtu na příští rok nepřijali zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů společné stanovisko. Výhrady k němu mají zaměstnavatelé i odboráři. Zaměstnavatelům vadí změna v poskytování příspěvků, které firmy dostávají na zaměstnávání zdravotně postižených. „Příspěvek dorovnává náklady na lidi, kteří kvůli zdravotnímu postižení mají malý výkon. Celkový objem peněz na tento účel se v rozpočtu snížil, takže hrozí, že podniky nebudou chtít tyto osoby zaměstnávat,“ řekl viceprezident hospodářské komory Jan Wiesner. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí tvoří lidé se zdravotním postižením téměř osmnáct procent z celkového počtu nezaměstnaných.

Podnikatelé vidí jako podstatné negativum i snížení rozpočtových prostředků určených na podporu malého a středního podnikání. „Hospodářská komora oceňuje, že se zadlužování státu zpomaluje. Nicméně je nutné mít na zřeteli, že i přes snížení schodku pod tři procenta HDP deficit státního rozpočtu stále roste. Je nutné přistoupit k razantnějšímu snížení výdajů především v oblasti státní správy,“ tvrdí prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek.

BRAND24

Jednou z věcí, které vadí nejvíce odborářům, je zase pouze 1,5procentní zvýšení platů ve veřejných službách. Odbory po-

žadovaly růst platů zhruba o šest procent. „Objem mzdových prostředků na výdajové straně rozpočtu vynaložený pro státní aparát poroste v příštím roce o 1,5 procenta, což při očekávané inflaci znamená reálné snížení této položky. Jediným prostředkem pro zvýšení mezd státních úředníků, které také odboráři zcela legitimně požadují, je snižování počtu státních zaměstnanců. Vláda počítá s tříprocentním snížením stavů v roce 2008. Podle mého názoru by mohlo jít ještě o více lidí. Soukromá sféra je schopna tyto zaměstnance přijmout, zvýšení nezaměstnanosti tedy nehrozí,“ konstatoval Drábek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).