Menu Zavřít

Hospodářská komora

22. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Firmy chtějí euro co nejdříve

Tuzemským exportérům do zemí eurozóny, kterým letos díky zpevňující koruně vznikaly kurzové ztráty ve výši stamilionů až miliard korun, přináší v kulisách hospodářské a finanční krize konec roku alespoň jednu příznivou zprávu, a tou je oslabující česká měna. Koruna pokračuje vůči euru v propadu a blíží se k svým nejnižším hodnotám z poloviny ledna letošního roku. Podle serveru Patria Online se česká měna obchodovala minulý týden v kurzu 26,37 koruny za euro. Ještě před necelými pěti měsíci se přitom koruna vůči euru pohybovala okolo hranice 23 korun za euro.

„Oslabení kurzu koruny vůči euru je samozřejmě příznivou zprávou pro tuzemské exportéry, kteří dostanou za své zboží více korun a částečně zredukují už tak velké ztráty z letošního léta,“ uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. „Silný kurz, kterého jsme byli v té době svědky, neodrážel skutečnou výkonnost tuzemské ekonomiky a byl spíš výsledkem operací spekulantů na devizových burzách,“ dodal Petr Kužel.

Kurz koruny vůči euru byl v letošním roce jako na houpačce. Z kraje roku se pohyboval nad 26 korunami za euro a posléze začal výrazně zpevňovat až k 23 korunám. Poté začala koruna opět oslabovat, aby na konci listopadu opět spadla k hodnotě pod 24 korun za euro. I tato kurzová nestabilita a prudké výkyvy činí exportérům nemalé potíže a proto volají po oznámení termínu zavedení eura v České republice. „Hospodářská komora České republiky v této věci má neměnný a konzistentní postoj a dlouhodobě podporuje co nejrychlejší zavedení eura. Mnoha našim firmám se tak podaří předejít bolestivým finančním ztrátám a pro jejich partnery budou atraktivnější, protože budou moci dohadovat zakázky ve společné měně a budou ochráněny před kolísáním měny,“ uzavřel prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Czech Pointy vydaly milion výpisů

BRAND24

Kontaktní místa Czech Point pro komunikaci obyvatel a podnikatelů se státními úřady již vydala jeden milion výpisů. Více než polovinu tvořily výpisy z rejstříku trestů.

Vedle výpisu z rejstříku trestů, katastru nemovitostí a obchodního a živnostenského rejstříku budou Czech Pointy od 1. ledna 2009 navíc informovat i o stavu bodového konta z registru řidičů. K 7. prosinci se aktivně do projektu Czech Point zapojilo již 1681 obecních a krajských úřadů, 808 poboček České pošty, 51 pracovišť Hospodářské komory České republiky, 39 zastupitelských úřadů v zahraničí a 361 notářských úřadů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).