Menu Zavřít

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA

30. 10. 2006
Autor: Euro.cz

ODLOŽTE NEMOCENSKOUPoslanecká sněmovna se bude opět zabývat zákonem o nemocenské. Prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek zaslal poslancům dopis, v němž apeluje na roční odklad účinnosti projednávané normy.„Dva měsíce před plánovanými změnami není zřejmé, jakými pravidly se mají podnikatelé od 1.

ODLOŽTE NEMOCENSKOU

Poslanecká sněmovna se bude opět zabývat zákonem o nemocenské. Prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek zaslal poslancům dopis, v němž apeluje na roční odklad účinnosti projednávané normy.

„Dva měsíce před plánovanými změnami není zřejmé, jakými pravidly se mají podnikatelé od 1. ledna řídit. Není jasné, zda budou zaměstnavatelé první dva týdny hradit nemocenskou zaměstnancům, tak jak již bylo schváleno na jaře tohoto roku, nebo zda bude stát vyplacené prostředky refundovat a nesníží výši pojistného. Již z tohoto důvodu je naším primárním požadavkem účinnost změn o rok odsunout,“ říká Drábek.

BRAND24

Podle něj by totiž takové ustanovení poškodilo především drobné podnikatele, kterým by přibyla další agenda související s vyplácením nemocenských dávek. „Jelikož vyplácené částky jim hodlá stát zpětně refundovat, jediným výsledkem bude navýšení administrativy pro firmy do 25 zaměstnanců, což je v rozporu s vládní strategií snižování administrativní zátěže podnikatelů i s cíli Lisabonské strategie,“ píše poslancům šéf komory.

V dopise Drábek také upozorňuje na absenci zákonné možnosti kontroly práceneschopných zaměstnanců v případě, že by k přijetí novely došlo: „Jsem přesvědčen, že pokud by byla novela skutečně přijata, došlo by k významnému zhoršení situace zejména malých zaměstnavatelů, kteří by například měli mít zákonnou možnost kontroly zaměstnanců v pracovní neschopnosti.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).