Menu Zavřít

Horší než za komunistů. V rozpočtu EU zůstávají biliony, zlobí se šéf účetního dvora

25. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Státy EU nezvládají čerpat finanční prostředky z fondů EU. Jejich výše dosáhla rekordní úrovně 270 miliard eur (6,9 bilionu korun). Tento stav kritizuje šéf Evropského účetního dvora Klaus-Heiner Lehne. Problém rozpočtu EU spatřuje v tom, že není dostatečně flexibilní. Plánuje se na období sedmi let. Lehne přitom odkazuje na neúspěšné komunistické pětiletky.

V rozpočtu Evropské unie se neúměrně hromadí finance. „Celková suma nevyčerpaných prostředků z fondů Evropské unie se zvýšila na rekordních 270 miliard eur,“ upozornil šéf Evropského účetního dvora Klaus-Heiner Lehne. To odpovídá 6,9 bilionům korun. Je to asi dvojnásobek ročního rozpočtu EU. Instituce kontroluje hospodaření s prostředky Evropské unie a má chránit zájmy daňových poplatníků zemí EU.

Tyto prostředky sice byly vyčleněny na podporu zemí EU, ale nebudou spotřebovány. Většinou je to způsobeno tím, že chybí spolufinancování ze strany členských zemí nebo se nedostává kvalitních projektů. Případně státy nejmenují správní orgány, jež mají čerpání dotací kontrolovat.

Komunismus neuspěl s pětiletkou. My máme sedmiletku

Problémem evropského rozpočtu je jeho nedostatečná pružnost. „Komunismus neuspěl s plánováním na pět let. My děláme sedmiletý plán,“ kritizuje Lehne délku rozpočtového období. Rozpočet nereaguje na aktuální potřeby zemí EU. Například na uprchlickou krizi nebo finanční problémy jižních států EU.

Auditoři opakovaně upozorňují Evropskou komisi, aby částku nevyčerpaných prostředků snižovala. „Místo toho je tato částka stále vyšší,“ nerozumí přístupu komise předseda účetního dvora Lehne.

Český prezident Miloš Zeman se v souvislosti s tím, že po odchodu Velké Británie z EU klesnou příjmy rozpočtu unie o 15 procent, domnívá, že by měly jednotlivé země samy rozhodovat o tom, kam dotace budou směřovat. Každá země podle něj potřebuje investovat do jiných oblastí.

BRAND24

Související články:

Až vyschne pramen: tisíce firem jsou závislé na dotacích a bez nich nepřežijí

Čapí hnízdo jako vzor zneužívání dotací. Europarlament poukázal na nedostatky systému

Miliardy eur k ničemu: Evropský účetní dvůr kritizuje pomoc Turecku

Dotační králové v poločase: Nejvíc z EU vyčerpá provozovatel sítě ČEPS

 Dotace, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).