Menu Zavřít

Horká témata: ministři a rozpočet

21. 8. 2006
Autor: Euro.cz

SESTAVOVÁNÍ NOVÉ VLÁDY Česko má dva premiéry a jednu vládu. ODS věří, že tato situace nebude trvat dlouho. Ale ať bude vládnout kdokoliv, musí se vyrovnat se schodkem státních financí. Tento týden se mají setkat šéfové ODS a ČSSD k jednání o personálním složení nové vlády.

SESTAVOVÁNÍ NOVÉ VLÁDY Česko má dva premiéry a jednu vládu. ODS věří, že tato situace nebude trvat dlouho. Ale ať bude vládnout kdokoliv, musí se vyrovnat se schodkem státních financí. Tento týden se mají setkat šéfové ODS a ČSSD k jednání o personálním složení nové vlády. Zemi zatím podle pověření prezidenta spravuje dosavadní kabinet pod vedením Jiřího Paroubka. Česko má tak dva premiéry. Miroslav Topolánek si prozatímně zřídil své sídlo v pražském Hrzánském paláci jen s několika spolupracovníky. Jmenování nových ministrů, s nimiž bude souhlasit sociální demokracie, je ale pouhým prvním krokem k vyjednávání o toleranci menšinové vládě. Od chvíle, kdy prezident novou vládu skutečně jmenuje, jí musí do 30 dnů vyslovit důvěru Poslanecká sněmovna. Získat většinu nebude pro ODS jednoduché, zejména pokud bude chtít dodržet své předvolební sliby. Sociální demokraté totiž nechtějí ani slyšet o jednotné dani, školném, spoluúčasti pacientů nebo revizi zákoníku práce. V poslední době se rozepře týkají i možného umístění americké raketové základny na území republiky. VŠE SE TOČÍ KOLEM PENĚZ

Až na výjimky se všechny požadavky týkají voličů a peněz. Jedenáct týdnů protahovaná vládní nejistota má ale i druhou tvář. Odstupující kabinet předkládá rozpočet na příští rok, podle kterého se má řídit už vláda nová. Po smršti sociálních slibů, které schválili poslanci před volbami, musel ministr financí Bohuslav Sobotka hledat na poslední chvíli všechny možné nápady, jak ušetřit. Jen tak se totiž alespoň přiblížíme maastrichtskému kritériu o „rozumném“ zadlužení. I když je největším problémem růst sociálních dávek, žádná ze stran nenavrhuje jejich snížení. NEJDŘÍVE ŠKATULATA Řada opatření na úspory připomíná známou hru na škatulata. Ze státního rozpočtu byla třeba škrtnuta dvacetimiliardová dotace pro Státní fond dopravní infrastruktury. Ten má ovšem stejnou částku údajně dostat ze zbývajících peněz po privatizaci, takže výstavbu dálnic snad nezpomalí.

Podobný účetní trik ušetří 15 miliard, které vláda měla zaplatit jako garanci České národní bance za sanaci bankovního sektoru v minulých letech - uhradí ji totiž už letos. Kritici navíc upozorňují, že už původní předpoklad růstu výběru daní je nadhodnocený.

BRAND24

STÁT ZAÚVĚRUJÍ FIRMY

O devět miliard hodlá Sobotka připravit firmy trikem s nemocenskou. Původní změna celého systému by totiž měla platit jen na půl. Firmy budou vyplácet prvních 14 dní nemoci svým pracovníkům náhradu mzdy, ale odvody na sociální pojištění se jim nesníží. Vyplacenou částku jim sice stát zpětně proplatí, ale náklady zůstanou na podnicích. Včetně kontrol nemocných. „Je to naprosto nesmyslný plán. Veškerou administrativu při vyřizování nemocenské přehodí na firmy, ale výhody v podobě nižších odvodů jim vezmou,“ reagoval prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. „Firmy tak vlastně poskytují bezúročnou půjčku České správě sociálního zabezpečení a budou si muset zvlášť vyčlenit prostředky na výplatu nemocenské,“ upozorňuje analytik Atlantik FT Petr Sklenář. Zejména malé firmy tím mohou být dost poškozeny. Dalších deset miliard stát získá zvýšením spotřební daně u cigaret, na což stejně tlačí Evropská unie a k čemuž má dojít od počátku příštího roku. SPORNÉ BODY MEZI ODS A ČSSD * osoby navržených ministrů * snaha o jednotnou daň * umístění raketové základny USA v Česku**

  • zavedení školného
  • spoluúčast pacientů
  • revize zákoníku práce
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).