Menu Zavřít

Honička za videohrami

18. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Electronic Arts, jež se snaží o nepřátelské převzetí...

Celý podtitul:
Electronic Arts, jež se snaží o nepřátelské převzetí tvůrce hry Grand Theft Auto, přišla s následujícím ultimátem: chtěla slyšet „ano“ do 18. dubna

Snobské newyorské ústředí Rockstar Games žije nepřetržitým ruchem. Před několika málo týdny vedení firmy ohlásilo nejvíce očekávanou videohru Grand Theft Auto IV a zaměstnanci se snaží udělat poslední dokončovací úpravy. „Vyžaduje to mnoho práce, udělat špatnou hru,“ říká Dan Houser, spoluzakladatel Rockstar, když loví v misce se želé fazolkami, „a ještě trochu navíc udělat hru skvělou.“ Houser má dobrý důvod dělat rozdíly. Nové Grand Theft Auto (GTA) bude debutovat 29. dubna a jsou s ním spojena vysoká očekávání. Analytikové her předpovídají, že čtvrtá verze hry „jdi-kamkoli“ a „páchej-jakýkoliv-zločin“ se stane největším prodejním trhákem roku. Do konce fiskálního roku společnosti v říjnu se očekávají tržby v hodnotě až 450 milionů USD. Předcházející verze hry GTA byly obrovskými hity, prodalo se jich 32 milionů kusů, což jen v USA vyneslo 1,24 miliardy dolarů, uvádí společnost pro výzkum trhu NPD Group.
Ale v sázce je více než peníze. Hra vycházející u mateřské společnosti Rockstaru, Take-Two Interactive, je „v obklíčení“. Minulý měsíc gigant mezi vydavateli her - Electronic Arts (EA) - učinil nepřátelskou nabídku na převzetí Take-Two a nabídl dvě miliardy dolarů. Výkonný ředitel Take-Two Strauss Zelnick nabídku odmítl a nazval ji „nevhodnou, nešťastnou a oportunistickou“. Take-Two chce odložit jakákoliv vyjednávání až do doby po debutu GTA, až silné prodeje hry budou nutit EA zvýšit nabídku. Ale Electronic Arts nechtějí čekat. Společnost chce udeřit na dohodu před spuštěním hry také proto, aby si mohla přivlastnit část výnosů z GTA. Společnost EA též chce zastavit Take-Two v jeho snaze přesunout zisky ze hry zpět do titulů, které konkurují jejich vlastní produkci. Bitva může nastat v příštích týdnech. Electronic Arts určily držitelům akcií Take-Two konečný termín na 18.dubna, kdy se mají o nabídce rozhodnout. „Nebudeme-li moci uzavřít smlouvu včas, abychom mohli obchodovat tituly v létě 2008, hodnota se pro EA sníží,“ říká Owen Mahoney, senior viceprezident pro rozvoj společnosti Electronic Arts.
Drama ve správní radě se příliš netýká poslední hry GTA. Příběh je o východoevropských imigrantech, kteří se honí za gangsterskou slávou v drsném New Yorku ještě před érou starosty Giulianiho. Město ve hře je ponuré, detailní a realistické. V Midtownu plní chodníky nabručení příznivci módy a digitální Times Square pulzuje satirickými billboardy. Jeden s reklamou na „Sprunk“ má limetkově zelenou barvu Spritu. On-line sociální síť s přezdívkou Rockstar Social Club vás zatáhne do hry, kde lze vytvářet stále aktualizovanou mapu hráčů GTA s virtuálně vysokým počtem zločinů a poklesků. Hráči si také budou moci stahovat písničky, které zazní z rádia ve hře, a to s pomocí Amazon.com ze skutečného světa.
V hlavním štábu Rockstaru se rozjíždí adrenalin zvedající akce, která přitahuje miliony hráčů k zářivému displeji. V příjemné předváděcí místnosti se zdmi ve švestkově modré barvě vybavené koženými pohovkami na obrovské ploché TV obrazovce skupina policejních aut zuřivě pronásleduje Nika, hlavního hrdinu GTA. Když Niko vykopne okénko svého auta, pokropí vozidlo za ním kulkami. Pestrobarevné ohňostroje zaplavují obrazovku a exploze práskají z reproduktorů. Dan Houser vyskočí na pohovku a věří, že jeho společnost bude s to uspokojit fanoušky. „Pro Rockstar je tento druh 'nepokoje' jednou z věcí, která se nikdy nezmění,“ říká.

Foto
Niko, hlavní hrdina hry Grand Theft Auto, je připraven k nové jízdě

Tabulka
PŘEDPOKLÁDANÉ HITY NA ROK 2008
Předpověď prodejů video her

NÁZEV VYDAVATEL PRODANÉ KUSY (v milionech) Grand Theft Auto IV Take-Two 13
Wii Fit Nintendo 10
Super Smash Bros. Nintendo 9
Wii Play Nintendo 8,8
Mario Kart Nintendo 8

Pramen: Hudson Square Research

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Marjánka Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).