Menu Zavřít

Honba za bezpečnými čipy

25. 9. 2006
Autor: Euro.cz

PLATEBNÍ KARTY Ke sprintu bank za čipovou platební kartou se v září přidala i Česká spořitelna. K přechodu na čipovou technologii banky nutí i mezinárodní karetní asociace a Evropská komise. Podle ní by karty s magnetickým proužkem měly zmizet nejpozději v roce 2010.

PLATEBNÍ KARTY

Ke sprintu bank za čipovou platební kartou se v září přidala i Česká spořitelna. K přechodu na čipovou technologii banky nutí i mezinárodní karetní asociace a Evropská komise. Podle ní by karty s magnetickým proužkem měly zmizet nejpozději v roce 2010.

Karty s čipem označované rovněž jako „Smart Cards“, tedy chytré karty, by měly v dohledné době ovládnout český trh. Ve srovnání s kartami magnetickými jsou výrazně bezpečnější a poskytují i více možností. V současné době představují v této oblasti nejmodernější produkt.

Na tuzemském trhu se zatím prosazují takzvané hybridní karty, které mají vedle čipu i magnetický proužek. Ty už svým klientům vydává Komerční banka, ČSOB, Poštovní spořitelna, Živnobanka, Volksbank a Bawag. Od příštího roku se na ně chystá například GE Money Bank, Raiffeisenbank a Citibank.

OD ROKU 2008 JEN ČIP

Peněžní domy tlačí k přechodu na čipy jak podvody s kopírováním a zneužitím klasických karet, tak i mezinárodní karetní asociace a Evropská komise. Podle ní by vydavatelé karet měli od ledna 2008 vydávat už jen karty s čipovou technologií. Ty, které čip mít nebudou, by banky měly stáhnout z oběhu do roku 2010.

Výměnu současných magnetických platebních karet zahájila v září i Česká spořitelna. Ta je s bezmála třemi miliony karet největší na trhu. „Letos se to bude týkat více než tří set tisíc karet. Do konce roku 2008 by je měla mít většina našich zákazníků,“ tvrdí Helena Matuszná z České spořitelny. Od letošního září mohou klienti spořitelny požádat o čipovou kartu Maestro, vydávání elektronických čipových karet společnosti Visa začne v říjnu. Embosované karty (s reliéfním písmem) bude spořitelna vydávat od prvního čtvrtletí příštího roku.

Nabízí se otázka, proč banky přímo nepřecházejí na čipovou technologii a používají již zmíněný „hybridní“ mezistupeň. Na čtení čipu totiž v Česku dosud nejsou připraveny všechny platební terminály a bankomaty. Už teď však v instalaci této technologie patří Česká republika v Evropě k nadprůměru. Podle údajů Sdružení pro platební karty je na čipovou technologii v tuzemsku převedeno skoro 80 procent bankomatů a zhruba 65 procent platebních terminálů. Všechny bankomaty a obchodníky má „na čipy“ Komerční banka, bankomaty pak i spořitelna, ČSOB a GE Money Bank.

PŘES 20 LET ČEKÁNÍ

První čipová karta byla vynalezena již v roce 1974 ve Francii. Ovšem až v roce 1996 vydaly asociace Europay, MasterCard a Visa (odtud zkratka EMV) mezinárodní standard pro čipy platebních karet. Čip lze pro zjednodušení označit za miniaturní počítač. Má svůj operační systém, prostor pro uložení volně přístupprofit ných dat a prostor pro uložení nepřístupných (tajných) dat.

Na čipu je kromě jiného nahrána platební aplikace ve standardu EMV, která definuje způsob a průběh komunikace mezi kartou a platebním terminálem. Je na něm samozřejmě prostor i pro další aplikace. Proto karta umožňuje používat i další služby, jako jsou různé zákaznické slevy či zadání limitu pro platbu a výběr.

S vydáváním karet s čipem podle standardů mezinárodních karetních asociací Europay, Visa a MasterCard Česko začalo až v roce 2003. Tento typ karet je výrazně bezpečnější. Čip lze totiž na rozdíl od magnetického proužku jen velmi obtížně zkopírovat. Také by už nemělo docházet ke zneužití karty bez znalosti pinu.

Karta je dále schopna plnit roli elektronické peněženky (tedy do určitého limitu by u malých částek nevyžadovala autorizaci), ale v delším horizontu se počítá s tím, že by mohla fungovat jako elektronický podpis nebo také jako nositel osobních informací - buď identifikačního charakteru či údajů o zdravotním stavu.

PRAVIDLO CHRÁNÍCÍ KLIENTY

Od loňska musí banky navíc respektovat nové pravidlo, které zajišťuje vyšší ochranu klientům: Pokud dojde ke zneužití čipové platební karty na terminálu, který není vybavený čipovou čtečkou, musí náhradu zaplatit banka, které přístroj patří. Tedy nikoliv majitel karty.

Karta s čipem je bezpečnější i díky tomu, že při každé transakci musí její majitel zadat PIN kód, jinak se obchod neuskuteční. České banky se totiž dohodly, že pravidlo zadávání PIN se při použití čipové (ale i hybridní) karty stane standardem. Při porušení čipu nesmí obchodník provést transakci prostřednictvím záložního magnetického proužku. Podvodník by totiž mohl čip porušit a posléze se snažit napodobit podpis majitele. Do budoucna je možné využít pro ještě vyšší bezpečnost třeba i identifikaci přes biometrické prvky (například otisk prstu).

ZAPLAŤTE TO ČIPEM

Jak probíhá placení u čipového terminálu? Karta je velmi často sejmuta nejdříve přes magnetický proužek (jde o naučený zvyk obsluhy terminálu). Po přečtení proužku čipové karty se transakce na chvíli přeruší, protože na proužku je informace o tom, že karta je čipová. Obsluha terminálu je upozorněna na nutnost vložit kartu do čipové čtečky terminálu. Po vložení karty do přístroje obsluha zadá částku, zákazník ji odsouhlasí a je vždy vyzván k zadání PIN. Je-li správný, provede se on-line ověření v autorizačním centru banky. Pokud je účet dostatečně krytý a není překročen limit karty, je transakce úspěšně dokončena.

Při placení v nečipovém terminálu hybridní čipovou kartou je přečten magnetický proužek karty. Karta má nastavenu povinnost zadat PIN i při transakci v nečipovém terminálu. Pokud je tedy zařízení vybaveno klávesnicí, musí být PIN držitelem karty zadán. Po té se provede ověření v autorizačním centru. Samozřejmě pokud terminál není vybaven klávesnicí, PIN se při placení nezadává. Zákazník je pouze vyzván k podpisu účtenky. Pokud se podpis shoduje, transakce je úspěšně dokončena.

KARTA JE ODMÍTNUTA

Pokud se při placení čipovou kartou stane, že je odmítnuta s tím, že je neplatná, s největší pravděpodobností se jedná o chybu obsluhy terminálu. Ta totiž často po zobrazení zprávy, že je karta chybně vložena, toto hlášení chybně vyhodnotí a kartu jednoduše odmítne. Častou chybou je zasunutí karty obráceně či Čip na kartě už umí přečíst čtyři pětiny tuzemských bankomatů. její nedostatečné zasunutí do terminálu. Čip pak není možné přečíst.

Jestliže si obsluha svoji chybu uvědomí a kartu vloží správně, transakci lze dokončit běžným způsobem. Problém ovšem nastane, pokud prodejce usoudí, že karta není čipová a pokusí se na ní přečíst magnetický proužek. Celý proces se většinou zacyklí a již není možné v transakci dále pokračovat. Zpravidla pomůže až reset terminálu a začít od začátku. Úspěch je ovšem opět podmíněn správným vložením karty.

PRAKTICKÉ RADY

PROČ JE LEPŠÍ ČIPOVÁ KARTA:

zaručuje vyšší bezpečnost, protože čip nelze zkopírovat údaje uložené na čipu jsou chráněny vysokou úrovní šifrování při bezhotovostních platbách musí držitel karty zadat PIN má větší odolnost vůči mechanickému poškození

BRAND24

DALŠÍ MOŽNOSTI ČIPOVÝCH KARET

díky certifikátům, uloženým na kartě a v terminálu, dokáže terminál ověřit pravost karty a karta pravost terminálu, a to aniž by bylo nutné online spojení s bankou karta také dokáže sama - bez spojení s bankou - ověřit PIN a obsahuje rozhodovací algoritmus pro vyhodnocen

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).