Menu Zavřít

Hon na východního klienta

3. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Société Générale

BRAND24

Majitel české Komerční banky, francouzská skupina Société Générale (SoGe), má velké plány jak vyrůst na „východní frontě“. Během pěti let chce totiž zdvojnásobit počet svých klientů ve střední a východní Evropě a Rusku na 20 milionů klientů. A nové lákadlo chystá také pro své české zákazníky.
„Naším cílem je být v tomto regionu mezi prvními třemi hráči. Musíme posílit naše vztahy se zákazníky na vyspělých trzích, jako je Česko, a využít velkého potenciálu dalších východních trhů, kde ještě bankovnictví není na takové úrovni. K tomu můžeme využít i alternativních modelů. Například nízkonákladového bankovnictví,“ uvedl šéf mezinárodního retailového bankovnictví SoGe Jean-Louis Mattei.
Model low-cost banky, který v Česku reprezentuje mBank, by měl nalákat nové zákazníky i v tuzemsku. „Přemýšlíme o této variantě. Podmínkou ovšem je, že nesmí dojít ke snížení kvality služeb, jež jsou naší vizitkou,“ doplnil šéf KB Henri Bonnet. Nízkonákladová banka by tak měla nejspíše fungovat zcela on-line a pod novou značkou. Případně by mohla využít některé stávající služby skupiny. Ve Francii například SoGe provozuje internetovou banku Boursorama.
Velké změny čekají také ruskou divizi, která má k nárůstu klientů výrazně přispět. V této zemi má SoGe dvě univerzální banky a dvě specializované finanční společnosti. Do půlky roku se univerzální Rosbank a BSGV mají spojit. Specialista na spotřební úvěry a druhá společnost věnující se hypotékám se pak stanou dceřinkami „nové“ Rosbanky.
SoGe se v honu za klienty nebrání ani novým akvizicím či trhům. „Rozhodně jsme připraveni nakupovat v zemích, kde je náš tržní podíl nedostatečný, když se naskytne příležitost. Nicméně tento růst se nezapočítává do našich plánů dosáhnout v regionu 20 milionů klientů,“ řekl Mattei.
Kromě nákupů francouzský bankovní obr odhazuje „nadbytečnou zátěž“. „V rámci optimalizace odprodáváme nebo zavíráme některé naše aktivity. Při růstu v posledních letech jsme například v některých zemích otevřeli poskytování spotřebitelských úvěrů a nemáme tam přitom klasické retailové služby. To byl případ Portugalska,“ vysvětlil zástupce výkonného ředitele SoGe Bernardo Sanchez Incera. Větší prodej pak banka realizovala teprve nedávno, když odprodala divizi specializující se na pronájem počítačů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).