Menu Zavřít

Holding APS Martina Machoně kupuje další problémové pohledávky na Kypru

12. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

APS Delta, dceřiná společnost holdingu APS byznysmena Martina Machoně, kupuje na Kypru další balík problémových pohledávek. Tentokrát se dohodla s Bank of Cyprus, od které získá za nezveřejněnou sumu peněz balík úvěrů v nominální hodnotě 245 milionů eur (6,3 miliardy korun). V tomto balíku je zahrnuto 8800 rizikových spotřebitelských půjček a 900 úvěrů poskytnutých malým a středním firmám.

APS je na Kypru aktivní od roku 2016. „Nová akvizice potvrzuje zájem APS o investice do kyperské ekonomiky. Naším cílem je najít ještě další příležitosti a podpořit tamní banky ve snaze o ozdravení,“ uvedl k transakci na firemním webu generální ředitel a vlastník APS Holdingu Martin Machoň. Zmíněný obchod bude dokončen ve druhém čtvrtletí, jakmile účastníci získají souhlas regulátora trhu.

Nejedná se o první takový nákup v ostrovní zemi. Již před dvěma lety APS Holding podepsal kontrakt s kyperskou Hellenic Bank a převzal nesplacené dluhy klientů v hodnotě 2,4 miliardy eur. Kyperský bankovní trh je z pohledu APS ideálním působištěm. Jak týdeník Euro uvedl před dvěma lety, celkový objem nesplácených pohledávek v zemi tehdy dosahoval 27,8 miliardy eur.

APS Group do současnosti nakoupilo 82 portfolií problémových úvěrů a půjček v nominální hodnotě 10,2 miliardy eur (265 miliard korun). Aktivní je v celém regionu střední a jihovýchodní Evropy. Například loni nakoupil velké balíky rizikových pohledávek v Řecku a Rumunsku.

Na začátku února se APS ohradilo proti tvrzení některých ukrajinských médií, že stojí za odkupem problémových pohledávek v nominální hodnotě 294 milionů dolarů od ukrajinských bank. Za tímto obchodem stála jiná česká společnost Star Investment CZ One, která není s APS kapitálově ani personálně propojena. APS nicméně přiznalo, že na ukrajinský trh chce v blízké době vstoupit.

BRAND24

Dluhy k nezaplacení: obchodníci se perou o pohledávky bank

 Česká spořitelna letos prodala „nižší tisíce pohledávek“

Přečtěte si také:

Na návštěvě u jednorožce. Můžeme být větší než řada bank, říká zakladatel Revolutu

Banky vydělaly na úrokových sazbách, jejich zisk letos stoupl na téměř 44 miliard

Velký úklid: největší české banky propustí 1500 úředníků

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).