Menu Zavřít

Hodnota zlatých padáků

21. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Každé odstupné...

… je jiné. Částky, s nimiž by odcházelo deset generálních ředitelů finančních institucí.

Lze jen odhadovat, stane-li se některý generální ředitel velké finanční instituce příští rok na podzim obětí hypoteční krize. Protřelí analytici však dokážou rozborem výkazů a ekonomických údajů zjistit přibližnou částku, s níž by mohli tito šéfové odejít (viz V případě odchodu). Na žádost BusinessWeeku provedl tento rozbor u deseti generálních ředitelů Paul Hodgson, samostatný analytik The Corporate Library v Portlandu ve státě Maine.
Při zjišťování výše odstupného Hodgson zkoumal hodnotu zveřejněných příspěvkových benefitů, nespecifikovaných odložených kompenzací i nezajištěných omezených akcií a opcí. Jeho prognóza vychází z průměrných cen akcií 6. listopadu. Hodgson také vzal v úvahu hotovostní finanční kompenzace těch, kteří je obdrželi.
Nedávno zveřejněné předpisy neusnadnily stanovení odstupného u vrcholných manažerů společností Goldman Sachs, Morgan Stanley a Bear Stearns. Všem těmto firmám končí fiskální rok v listopadu, a proto nepodléhají přísným zveřejněným předpisům, kterými se musejí řídit ostatní společnosti. Tyto firmy budou muset poskytnout více informací až ve svých příštích zprávách. Daleko nejvyšší odstupné by získal Richard S. Fuld mladší, generální ředitel společnosti Lehman Brothers, který pracoval v investiční bance od roku 1969 a od roku 1993 ji vedl. Mohl by odcházet s 299,2 milionu dolarů, většinou v omezených akciích. Kdyby odešel dnes, jeho odstupné by bylo druhé nejvyšší v dějinách - po 351 milionech dolarů, které v roce 2006 obdržel bývalý generální ředitel ExxonMobil Lee Raymond. Dalším v pořadí je se 120,2 milionu dolarů generální ředitel Bank of America Kenneth Lewis. Společnost Lehman se k tomu odmítla vyjádřit. Bank of America uvedla, že se ve výši odstupného odráží Lewisův výdělek v minulých letech.
Na rozdíl od nich Charles Prince ze Citigroup odešel jen s 29,5 milionu dolarů, k nimž dostal jako prémii 12,6 milionu dolarů. Tím se na seznamu ocitá před dalšími pěti vrcholnými manažery. Generální ředitel společnosti Merrill Lynch Stanley O’Neal dostal odstupné 161 milionů dolarů, ale bez prémie. Načasování je zcela zásadní. O’Nealovo odstupné v akciích by při odchodu před rokem činilo 250 milionů dolarů.

V případě odchodu Odstupné deseti významných vrcholných manažerů finančních institucí

Generální ředitel/společnost Generální ředitel od Odstupné (v milionech dolarů)* Komentář

Richard Fuld mladší/Lehman Brothers listopad 1993 299,2 Fuldovo potenciální odstupné je vysoké, protože ve firmě pracuje 38 let. Většinu z něj tvoří omezené akcie, které mají limitovanou likviditu.

Kenneth Lewis/Bank of America duben 2001 120,2 Dvě třetiny odstupného tvoří podpůrné a různé příspěvkové benefity.

Lloyd Blankfein/Goldman Sachs červen 2006 76,3 Goldman neutrpěl žádné ztráty, a proto je Blankfeinovo odstupné vyšší než před rokem.

John Mack/Morgan Stanley červen 2005 75,1 Většinu odstupného tvoří omezené akcie. Mackovy opce nemají na současném burzovním trhu žádnou hodnotu.

Angelo Mozilo/Countrywide Financial únor 1998 73,5 Mozilovy akciové opce jsou bezcenné, ale příspěvkové a finanční kompenzace jsou tučné.

James Cayne/Bear Stearns červenec 1993 31,2 Klesající ceny akcií snížily Caynovo potenciální odstupné na třetinu ve srovnání s loňským rokem.

James Dimon/JPMorgan Chase prosinec 2005 25,5 Dimonovo odstupné ovlivnilo jeho snížení příspěvkových benefitů pro odcházející vrcholné manažery, které zavedl, když se stal generálním ředitelem.

Daniel Mudd/Fannie Mae červen 2005 22,4 Opouštět vládou podporované podnikání není tak lukrativní jako odchod z firmy na Wall Street.

G. Kennedy Thompson/Wachovia duben 2000 21,7 Možná mu je líto, že neodešel loni, kdy jeho odstupné činilo přes 35 milionů dolarů.

Richard Syron/Freddie Mac prosinec 2003 17,8 Hypoteční krize snížila hodnotu akcií a Syron přišel až o 5,4 milionu dolarů.

* Podle cen akcií 6. listopadu

BRAND24

Pramen: The Corporate Library

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).