Menu Zavřít

Hodnota fúzí a akvizic v USA překonala v říjnu rekord

28. 10. 2016
Autor: čtk

Americké společnosti uzavřely již tento měsíc dohody o fúzích a akvizicích v hodnotě 248,9 miliardy dolarů (6,2 bilionu Kč). Překonaly tak předchozí měsíční rekord z července 2015, který činil 240 miliard dolarů. Nový rekord byl zaznamenán také v případě týdenní hodnoty, když minulý týden podle údajů firmy Dealogic dosáhla hodnota dohod více než 177 miliard dolarů.

Navzdory rekordnímu říjnu je však od počátku roku dohoda hodnot nižší meziročně o zhruba 20 procent. Objevují se však signály, že další měsíce by mohly na říjen navázat. Podle WSJ vedou jednání o spojení firmy CenturyLink a Level 3 Communications a General Electric a Baker Hughes. Každá z dohod by mohla mít hodnotu více než 20 miliard dolarů.

Nárůst zájmu o fúze a akvizice je překvapující i vzhledem k politickému odporu vůči fúzím, který v posledních letech výrazně vzrostl. Vláda Baracka Obamy již zablokovala řadu velkých dohod a proti spojování firem vstupují také politici z různých stran politického spektra. S velkou kritikou se setkalo zvláště nedávné oznámení o nabídce AT&T na koupi mediální firmy Time Warner.

Přečtěte si o historicky největší fúzi v čipovém průmyslu:

Největší čipová fúze historie: Qualcomm kupuje NXP za 38 miliard dolarů

 Výroba čipů

Podnikatelé převážně věří, že prezidentské volby vyhraje Hillary Clintonová, která zřejmě bude pokračovat v relativně přísném postupu proti slučování firem. Firmy přesto pokračují v dohodách o spojení, což je podle WSJ možné vysvětlit řadou faktorů. Kvůli zpomalování ekonomického růstu je pro firmy obtížné zvyšovat příjmy, proto hledají nové způsoby jak snížit náklady a udržet růst zisku. Po letech utahování opasků však potřebují nové zdroje efektivity, a mezi ty patří sloučení s konkurencí. Mnohé z nich se také snaží využít svoji hotovost tak, aby zajistily budoucí růst, když roky strávily agresivním odkupem svých akcií.

Mnoho z dohod oznámených v poslední době se zřejmě nakonec neuskuteční. Některá z velkých převzetí z poslední doby napadli regulátoři a v mnoha případech se neuskutečnila. Jednou z největších zrušených dohod bylo plánované převzetí farmaceutické firmy Allergan společností Pfizer za 150 miliard dolarů. Také Baker Hughes a Halliburton zrušily plány na spojení v hodnotě 35 miliard dolarů kvůli odporu vlády.


O fúzích a akvizicích čtěte více:

Rodí se tabákový gigant. BAT za zbytek Reynoldse nabízí přes bilion korun

BRAND24

Česko je v objemu firemních akvizic jedničkou regionu

Miliardová akvizice: chemický gigant Lanxess koupí americkou Chemturu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).