Menu Zavřít

Hodnocení vody ke koupání zpřísní

23. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Europoslanci definitivně schválili nová pravidla pro posuzování přírodních koupališť. Novelizovaná směrnice, kterou členské státy mají převzít do svého práva během dvou let, má výrazně omezit dosavadní byrokracii i zvýšit bezpečnost lidí toužících po koupeli na mořském pobřeží či v jezeru.

BRAND24

Na plážích, v rybnících, jezerech a řekách se bude voda nyní povinně zkoumat jen podle dvou místo dosavadních 19 hledisek. V zásadě se bude zjišťovat jen přítomností fekálií a látek způsobujících zažívací a dýchací potíže. Kvalita vody bude rozdělena do tří kategorií - vynikající, dobrá a dostatečná. Referenční hodnoty pro pobřežní i vnitrozemské vody mají být přísnější. Riziko onemocnění se tak podle parlamentního zpravodaje sníží skoro o polovinu.

Směrnice má veřejnosti zaručit aktuální informace o stavu vod a o příčinách případného znečištění. Údaje o jakosti vod mají být umístěny v bezprostřední blízkosti koupališť a pravidelně zveřejňovány na internetu. Systém označování bude navíc jednotný v rámci celé Unie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).