Menu Zavřít

Hodně drahá nedůvěra

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

BRAND24

Odliv kapitálu z Ruska se podle předběžných odhadů za první čtvrtletí 2012 meziročně dále zrychlil, když dosáhl 35,1 miliardy dolarů oproti 19,8 miliardy před rokem. Je tak zhruba srovnatelný s vývojem v posledním čtvrtletí loňského roku, který byl poznamenán nervozitou z politické situace.
Převážná část odlivu kapitálu je připisována „parkování“ peněz v zahraničí domácími ruskými privátními subjekty. Odčerpává se tak značná část masivních přebytků obchodní bilance, která za leden 2012 dosáhla nejvyšší úrovně za poslední rok s 20,5 miliardy dolarů, hlavně díky vývozu ropy, plynu, a dalších komodit. Ty dosud představují asi 80 procent celkového ruského vývozu.
Odliv kapitálu zároveň představuje problém pro ekonomické plány prezidenta Vladimíra Putina, které počítají s právě opačným trendem a zapojením kapitálu do domácích investičních projektů na modernizaci ruského hospodářství.
Pro úplnost doplňme, že devizové rezervy Ruské federace podle údajů centrální banky dosáhly k 1. dubnu hodnoty 513,5 miliardy dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).