Menu Zavřít

Hnědé uhlí začíná být pro investory opět zajímavé

27. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Zájemci tlačí na prodej státních podílů v těžebních společnostech Především úspěšný export elektřiny udržuje výkony dolů. Americká Appian Group zvyšuje aktivitu v České republice. Scénář hlubokého propadu v těžbě hnědého uhlí, předpovídaný některými odborníky, se zatím nenaplňuje.

Zájemci tlačí na prodej státních podílů v těžebních společnostech

Především úspěšný export elektřiny udržuje výkony dolů. Americká Appian Group zvyšuje aktivitu v České republice.

Scénář hlubokého propadu v těžbě hnědého uhlí, předpovídaný některými odborníky, se zatím nenaplňuje. Měl se začít psát po spuštění jaderné elektrárny Temelín a s ukončením vývozu přibližně dvou milionů tun hnědého uhlí do německých tepelných elektráren patřících společnosti E.ON. Elektrárenská společnost ČEZ nakoupí podle plánu pro své elektrárny v letošním roce 26,6 milionu tun hnědého uhlí. Přitom pro loňský rok podle svého mluvčího Ladislava Kříže měla firma dohodnuto 26,4 milionu tun uhlí. Nad plán ČEZ koupil vloni ještě 2,1 milionu tun paliva, takže celkem odebral 28,5 milionu tun uhlí. I pro letošní rok se plánované množství paliva může zvýšit, jak uvedl mluvčí. Zvýšit nákupy uhlí nad plán umožnily firmě ČEZ její úspěchy v exportu elektřiny. V e vývozu si úspěšně vedla i společnost Coal Energy, která exportovala zejména na jihovýchod Evropy zhruba tři terawatthodiny proudu.

Zájem o doly roste

S tím, jak doly drží těžbu uhlí na přijatelné výši a nenaplňují se představy o katastrofickém propouštění horníků v řádech několika tisíců zaměstnanců, zvedá se také zájem investorů, především americké Appian Group, o koupi státních podílů v těžebních společnostech. Se zájmem investorů roste hodnota cenných papírů těžebních společností. Akcie Sokolovské uhelné (SU) a Severočeských dolů (SD) se zhodnotily v posledních týdnech o 20 až 28 procent. Každá investovaná koruna do jejich nákupu tak přinesla zisk až 28 haléřů.

Severočeské doly také investují

Doly získávají především čas pro restrukturalizaci. Například Severočeské doly, největší těžební firmu v ČR, opustí v letošním roce pouze asi stovka zaměstnanců. „Nepůjde o nic dramatického, většina lidí odejde na základě ukončení smluv, případně půjdou do důchodu,“ vyjádřil se v této souvislosti generální ředitel SD Vratislav Vajnar. Kromě zaměstnanosti v dolech má prosperita těžebních firem příznivý vliv na dceřiné společnosti a především desítky firem, které jsou svou činností na dolech do značné míry závislé. ČEZ nakoupí nejvíce uhlí u Severočeských dolů. Smlouva mezi oběma společnostmi zaručuje SD, že do elektráren ČEZ prodají letos 15,06 milionu tun uhlí, což je proti loňsku pokles o 11 procent. Součástí smlouvy podepsané v závěru loňského roku jsou ale dva opční příkupy. První smluvní opce zaručuje SD prodej dalších 900 tisíc tun uhlí, druhá není množstevně vyjádřena. SD patří k významným investorům v severních Čechách. V minulých dnech dokončily rekonstrukci a modernizaci úpravny důlních vod Emerán, která patří k Dolu Bílina. Ve 130 metrů hluboké jámě Emerán se ročně vyčistí 2,5 milionu krychlových metrů důlních vod. Zakázku v hodnotě 29 milionu korun realizovaly Vodohospodářské stavby Teplice. Je to zhruba o 100 milionů korun více než v roce 2001. Vyšší profit byl dosažen přes pokles těžby úsporou nákladů restrukturalizací firmy a také výplatou odstupného za vypovězenou zakázku pro elektrárnu Schwandorf.

MUS chce stabilitu v regionu

Se všemi klíčovými zákazníky uzavřela smlouvy pro letošní rok také Mostecká uhelná společnost (MUS) vlastněná americkou investiční společností Appian Group. MUS, která je první soukromou těžební společností v ČR, předpokládá v letošním roce vytěžit 15,5 milionu tun hnědého uhlí, což je asi o milion tun méně než vloni. Pokles v těžbě podle představitelů firmy souvisí s temelínskou elektrárnou a také s ukončením dodávek pro elektrárnu v německém Schwandorfu. MUS naopak zaznamenala stoupající zájem o tříděné uhlí od menších odběratelů. Z vytěženého uhlí odebere 8,65 milionu tun ČEZ. Appian Group uzavřela v minulých dnech střednědobý kontrakt na dodávku hnědého uhlí také s litvínovským Chemopetrolem. Chemička odebere od MUS do roku 2008 pro podnikové teplárny 12 milionů tun uhlí. Kontrakt označil generální ředitel Appian Group Antonín Koláček za projev výrazné podpory ekonomické a sociální stability v regionu. MUS a Chemopetrol patří mezi nejvýznamnější zaměstnavatele na Mostecku, kde na konci loňského roku bylo bez práce 14 500 lidí.

Velké plány Američanů

Jako soukromá společnost nebude MUS předmětem zájmů investorů do hnědého uhlí, ale naopak rozehrává se svou mateřskou společností v poslední době značně náročnou investiční politiku do nákupu strategicky zajímavých firem. Appian v minulých dnech koupila státní podíl ve Škodě Holding, čímž potvrdila svůj zájem pokračovat v ČR ve své investiční strategii. Za 48 procent akcií plzeňské firmy společnost zaplatila 250 milionů korun. Počátkem ledna tým Appian Group vedený Koláčkem jednal se správcem konkurzní podstaty zkrachovalé Škody, a. s., o koupi zbylých 52 procent akcií plzeňského holdingu, včetně nemovitostí, které potřebují dceřiné společnosti holdingu ke svému podnikání.Věřitelský výbor Škody, a. s., složený ze zástupce ČKA, Finančního úřadu v Plzni a drobných věřitelů, již na konci roku rozhodl, že Appianu prodá akcie plzeňského holdingu za 450 milionů korun. Do konce února by měly být připraveny kupní smlouvy. Za nákup celých plzeňských strojíren tak Američané zaplatí 800 milionů korun. Appian Group, jehož vlastníky jsou americké fyzické osoby, vlastní v České republice kromě MUS také Krušnohorské strojírny a čtyři teplárny. Již delší dobu proklamuje zájem koupit majoritní balík státních akcií v Severočeských dolech Chomutov, které chce propojit s mosteckou těžební firmou. Appian se zajímá rovněž o tepelné elektrárny patřící ČEZ, které by v rámci privatizace elektrárenské společnosti chtěla získat. Na místě některých již dožívajících tepelných elektráren chce na severu Čech postavit náhradní energetický zdroj na bázi hnědého uhlí. Právě získání plzeňských strojíren by podle expertů mělo usnadnit firmě realizovat tyto záměry. Plzeňská firma je klíčem k energetickému strojírenství v České republice a jejím ovládnutím mohou Američané získat významný vliv na budoucnost tuzemské energetiky, protože nové elektrárny bude muset během deseti až patnácti let stavět především ČEZ. O charakteru nových zdrojů, jestli budou na uhlí nebo například zemní plyn, může do značné míry rozhodovat váha hlavního dodavatele technologie, kterým s největší pravděpodobností bude právě plzeňská Škoda.

Sokolovská uhelná chce privatizaci zároveň s SD

S požadavkem na současnou privatizaci státních podílů v SD i Sokolovské uhelné přišel nedávno management SU. „Pokud se bude privatizovat, měly by se zároveň privatizovat SD a SU,“ uvedl k tomu generální ředitel SU František Štěpánek. Jinak by se podle něho sokolovská firma ocitla v nevýhodném postavení vůči dvěma privátním společnostem, Severočeským dolům a Mostecké uhelné společnosti, které ovládají téměř 80 procent domácího trhu s hnědým uhlím.

Státní podíly v uhelných společnostech (v procentech)

Severočeské doly 54,7

Sokolovská uhelná 50,1

BRAND24

OKD 49,98

Pramen: archiv

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).