Menu Zavřít

Hloupý, kdo nebere

29. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Čerpání z fondů EU má začít hned v lednu, říká ministr pro místní rozvoj

EURO: Významní představitelé ODS v minulosti význam evropských fondů spíše zpochybňovali. S příchodem nové vlády ODS se zdá, že je to naopak její silná priorita. Je možné mluvit o přelomu? GANDALOVIČ: Já si nepamatuji, že by někdo říkal, že evropské fondy nejsou důležité…

EURO: Pokud si dobře pamatujeme, tak to říkal bývalý předseda Václav Klaus. Také váš stínový ministr zahraničí Jan Zahradil později uváděl, že jsou důležitější témata. GANDALOVIČ: My jsme v minulosti říkali, že ať budeme dělat, co budeme dělat, tak objem peněz, které do Bruselu pošleme, a objem peněz, které z Bruselu získáme, nebudou v nějaké dramatické nerovnováze. To bylo jádro naší argumentace v době, kdy se mluvilo o základních vztazích s Evropskou unií, kdy přicházely zprávy, že nám Brusel poskytne nějaké obrovské objemy finančních prostředků. My jsme na to celkem realisticky a korektně namítali - ano, nicméně do Evropské unie také peníze pošleme. Také jsme říkali, že budeme muset dělat hodně pro to, abychom nebyli čistými plátci, protože peníze do České republiky proudí různými klikatými cestami operačních programů a vše se musí složitě schvalovat. V současnosti naprosto realisticky bereme to, že Evropská unie nám poskytuje určité příležitosti. Byli bychom hloupí, kdybychom je nevyužívali. A na ty evropské peníze máme nárok.

EURO: Bude teď ODS vnímána jinak? Tedy jako strana, která už není příliš skeptická vůči Evropské unii? GANDALOVIČ: Opravdu nemám rád nálepkování toho typu, že ODS je skeptická vůči Evropské unii. Občanská demokratická strana v rámci našeho členství v EU hájí ten méně unionistický, méně federalistický proud, který je společný britským konzervativcům, některým severským a dalším pravicovým stranám. Skepticismus vůči unii já odmítám. Nikdo z nás nenavrhuje vystoupení z EU, rozpuštění EU, omezení současné úrovně unionizace…

EURO: Hrozí, že bychom se mohli letos stát čistými plátci do pokladny EU? GANDALOVIČ: To by hrozilo v případě, že bychom nedočerpali alokaci z roku 2004.

EURO: Ale to, že celou tuto alokaci nevyčerpáme, je přece evidentní. Nebo ne? GANDALOVIČ: Není to evidentní. Ve všech operačních programech kromě čerpání z Evropského sociálního fondu, jež spadá pod ministerstvo práce, je naopak velmi pravděpodobné, že vyčerpáme. Například ve společném regionálním operačním programu se v posledních měsících začaly mnohem rychleji vyřizovat žádosti o proplacení. Tam je ta křivka velmi strmá.

EURO: Takže je reálné, že se nestaneme čistými plátci? GANDALOVIČ: Myslím si, že to nakonec zvládneme, i když to silně hrozí. Máme ale ještě tři měsíce na to, abychom čerpání urychlili.

EURO: Závisí to podle vás na tom, zda vydrží Topolánkova vláda? GANDALOVIČ: Máme tady tým, který se v situaci orientuje. Spolupracujeme s nejlepšími lidmi z oboru i externě. Máme poměrně podrobné poznatky o úzkých místech čerpání. Pokud bychom měli celý ten tým zase rozpustit, tak by to byla škoda. Pro ten proces čerpání by to byla rána, to nepochybně. Pokud se nám ale podaří čerpání viditelně urychlit, žadatelé to reálně pocítí. Oni v průběhu celého roku posílali žádosti o proplacení, nic se nedělo, a najednou se nám to konečně podaří rozpohybovat. Najednou jim začnou chodit peníze. To je pro ně dobrá zpráva a také reálný důkaz toho, že se něco změnilo.

EURO: Jak velký je nyní skluz v přípravě na čerpání evropských peněz během příštího rozpočtového období 2007 až 2013? GANDALOVIČ: Není možné hovořit o skluzu vůči nějakým konkrétním datům. Další důležité datum je konec října, kdy máme do Evropské komise poslat novou upravenou verzi operačních programů, pokud možno schválenou vládou. Teprve potom se budeme moci bavit o skluzu. Jedna věc je, že kvalita přípravy operačních programů nebyla úplně stoprocentní, druhá věc je to, že Evropská komise má k těmto programům řadu připomínek. Některé jsou z mého pohledu oprávněné, u jiných bychom měli spíše prosadit naše argumenty. A pak je tu ještě třetí věc: Máme trochu jiné priority než naši předchůdci. Osobně jsem podpořil snížení finančních prostředků na vzdělávání, rozvoj lidských zdrojů a jejich přesun na regionální programy. Více peněz by mělo být věnováno na dopravní infrastrukturu. Mezi naše priority pak kromě dopravy patří revitalizace starých průmyslových areálů, brownfieldů. A pokud chceme klást důraz na vzdělání, měli bychom skutečně podporovat vzdělání, a ne nějaké formální rekvalifikační programy. Vzhledem k těmto změnám máme s operačními programy více práce, než kdybychom je jenom formálně podepsali a odeslali do Bruselu.

EURO: Vy máte předložit všechny ty operační programy vládě do konce října… GANDALOVIČ: Musíme je předložit k vnějšímu připomínkovému řízení do poloviny října.

EURO: Takže do poloviny října budou ty operační programy opravdu hotové? GANDALOVIČ: Já myslím, že ano.

EURO: Pak ovšem bude následovat ještě delší schvalovací procedura. Kdy očekáváte, že se peníze na příští období začnou reálně čerpat? GANDALOVIČ: Čerpat bude fakticky možné od chvíle, kdy získáme souhlas Evropské komise. Peníze na technickou pomoc bychom teoreticky mohli získat dokonce ještě v letošním roce, ale to už z praktického hlediska není podstatné. Ať tak či onak, souhlas Evropské komise nezískáme dříve než začátkem prosince. Bavíme se tedy o nějakých čtrnácti pracovních dnech do Nového roku. Fakticky se od začátku příštího roku budou moci dávat výzvy na menší projekty, u nichž se budou využívat zálohové platby. Tam už se peníze budou moci začít čerpat.

EURO: Jak by se na čerpání peněz z Evropské unie projevilo případné rozpočtové provizorium? GANDALOVIČ: To by mělo nepochybně vliv na kofinancování z národních zdrojů, nebyly by k dispozici dostatečné finanční prostředky. Na druhé straně se obecně ví, že resorty mají jisté rezervní fondy. Naše vláda omezila možnosti čerpání z těchto rezervních fondů, ale počítám, že v případě rozpočtového provizória by se na tyto fondy nějakým způsobem sahalo. Minimálně v období rozpočtového provizória.

EURO: Chcete snížit podíl Evropského sociálního fondu na celkovém čerpání ze sedmnácti na čtrnáct procent. Očekáváte, že jednání s Evropskou komisí budou v tomto ohledu obtížná? GANDALOVIČ: Budou těžká. Ale neexistuje žádný zákon, který by nám bránil v tom, abychom si nastavili priority podle vlastních potřeb. Evropská unie se snaží hodně investovat do lidských zdrojů, akcentuje Evropský sociální fond, rekvalifikace nezaměstnaných, investice do vzdělání ve třetím věku. To je všechno hezké, ale v situaci, ve které se nacházíme, to nic neřeší. Nám chybí infrastruktura a základní podmínky pro podnikání. Koneckonců je vidět, že privátní konzultační služby a privátní vzdělávací sektor docela kvetou. Působí zde dost škol, které poskytují celou škálu různých kurzů, školení či MBA programů. Nemáme pocit, že bez státní podpory to vše zahyne. Na druhé straně máme pocit, že je nutné pomoci tomu, aby byla krajská města dobře propojena dálnicemi, je nutné revitalizovat městské části, brownfieldy.

EURO: Mluvíte o tom, že je nutné zjednodušit byrokratické procedury. Na druhé straně se v minulosti v některých z oněch procedur spatřovala také určitá ochrana proti korupci. A mluví se o tom, že korupce při čerpání peněz z evropských fondů skutečně hrozí. Nezvýší se nakonec prostor pro korupci? GANDALOVIČ: Jsem v tomto resortu příliš krátce na to, abych mohl potvrdit nebo vyvrátit to, o čem se podle vás mluví. Mně zatím nikdo nic konkrétního neřekl, a kdyby mi řekl, tak samozřejmě zahájím příslušné kroky.

EURO: Přinejmenším byla zveřejněna zpráva Transparency International, která se nebezpečí korupce věnovala. GANDALOVIČ: S lidmi z Transparency jsem mluvil. V tom, že některý politik či zastupitel sedí v hodnotitelské komisi, ještě nevidím prostor ke korupci. Správně říkáte, že možné korupční jednání souvisí s administrativní náročností. Myslím ale, že to je opačně. Když říkám, že chci procedury zjednodušit, hodlám tím prostor pro korupci zmenšit.

EURO: Ano. Měli jsme ale na mysli spíše systém kontrol a monitorování. GANDALOVIČ: To je v pořádku. Proto jsme se také s Transparency International domlouvali, že uspořádáme seminář na téma monitorování a transparentního oznamování výsledků. Je nutné vědět, který žadatel byl úspěšný a který neúspěšný. Pokud žadatel předloží projekt a pak se dlouho nic neděje, nikdo mu nic neříká, pak neví, zda projekt podal správně či nikoliv, zda měl formální či obsahové chyby. To vzbuzuje v lidech mytické představy o tom, co všechno se v té černé skříňce, do které oni vsunuli svůj projekt, odehrává. Chceme co největší transparentnost a postupné, etapovité deklarování výsledků.

EURO: Když se formovala vláda Stanislava Grosse, tak se začalo myticky mluvit o ministerstvu pro místní rozvoj. Teď se vaše ministerstvo zase jeví jako velice silný resort v Topolánkově vládě… GANDALOVIČ: Snažím se zdůrazňovat hlavně koordinační roli ministerstva pro místní rozvoj. Jde o to, aby všechny resorty měly stejnou metodiku pro čerpání evropských peněz, aby se nelišily informační systémy. To se snažím ve vládě zviditelňovat. Ale nemyslím si, že je naše ministerstvo jakýsi silový resort. To určitě ne.

BRAND24

EURO: Kdybyste byl ministrem pro evropské záležitosti, byla by to silnější, prestižnější pozice? GANDALOVIČ: Momentálně nemám moc času na kdyby, protože opravdu máme spoustu práce. Ptal jste se mě, zda jsme ve skluzu. Já říkám: Zatím ve skluzu nejsme, ale neradi bychom se do něj dostali.

EURO: Nebylo by dobré, aby ministerstvo pro místní rozvoj dosazovalo náměstky zodpovědné za čerpání evropských peněz na ostatní ministerstva? GANDALOVIČ: No, to ne. Takovou pravomoc by mi stejně nikdo nepřisoudil. Je tu nicméně porada náměstků, kteří jsou za čerpání odpovědní, a vede ji náš náměstek Ivo Hlaváč. Spolupráce je velmi úzká. Stačí, když ostatní budou respektovat naši koordinační úlohu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).