Menu Zavřít

Hledejte pojistku na míru

15. 11. 2004
Autor: Euro.cz

ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍJestliže vybrat penzijní fond je relativně snadné, pro oblast životního pojištění platí pravý opak. Potíž není ve výběru pojišťovny, u nás je dnes nabízí 16 subjektů a všechny lze považovat za seriózní. Problém je ve volbě produktu.

**ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

BRAND24

Jestliže vybrat penzijní fond je relativně snadné, pro oblast životního pojištění platí pravý opak. Potíž není ve výběru pojišťovny, u nás je dnes nabízí 16 subjektů a všechny lze považovat za seriózní. Problém je ve volbě produktu.

Životní pojištění má mnoho podob. Vlastně každá pojišťovna nabízí vlastní specifické produktové portfolio, takže i porovnání podmínek na první pohled totožných pojistek není úplně snadné. Klientům to ale příliš nevadí - jenom za první letošní pololetí domácí pojišťovny na pojistném za životní pojištění vybraly 23 miliardy korun, což představuje meziroční růst ve výši 25 %. Bude tomu tak zřejmě i nadále - porovnání s vyspělejšími zeměmi naznačuje, že s rostoucím bohatstvím stoupá zájem o životní pojištění, zatímco majetkové co do významu poněkud ustupuje. U nás je tomu zatím naopak. Majetkové pojistky stále představují 62 % veškerého pojištění, nicméně je jisté, že tento podíl se bude postupně snižovat. Zájemce o životní pojistku by nejdřív měl definovat své potřeby, a to na základě majetkových poměrů, věku, životního stylu a v neposlední řadě i poměrů rodinných (někteří odborníci razí poučku: pro případ smrti by rodině mělo pojistné nahradit roční příjem zesnulého). Na základě toho by měl pak učinit základní rozhodnutí, zda-li zvolí pouze rizikové pojištění, nebo chce prostřednictvím životní pojistky také spořit. Druhé skupině se říká „rezervotvorné“ pojistky a právě tady se nabízí skutečně široké spektrum možností. Vedle čistě spořicích produktů s víceméně nulovou ochranou před životními riziky existuje řada smíšených pojistek s různým poměrem mezi spořením a pojištěním, různých typem investování apod. Po výběru mezi těmito možnostmi je pak už na místě zkoumat základní parametry pojistky, tedy zejména pojistnou částku, dobu pojištění, výši pojistného apod. V tomto okamžiku už lze i porovnávat mezi produkty (např. důchodové pojištění) jednotlivých pojišťoven. Po „konečné“ volbě je na místě pečlivé prostudování smlouvy a všech podmínek pojistky. Rada dobrého finančního poradce samozřejmě není k zahození - samotní pojišťováci přiznávají, že životní pojistky jsou věcí velmi složitou a pro laika nesnadno srozumitelnou. Poptávka po životních pojistkách ale výmluvně naznačuje, že všechny tyto obtíže lze překonat. Důvodů je pro to více než dost. Pravidlo „nejdříve pojistka, teprve pak úspory, respektive investice“ platí i u nás.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).