Menu Zavřít

Hlavní problém? Upadající školství

22. 3. 2010
Autor: profit

Čtvrté letošní setkání podnikatelů s hejtmany organizované týdeníkem Profit se uskutečnilo minulou středu. Na řadě byl Pardubický kraj. Motivem setkání byly dotace z evropských fondů, diskuse s hejtmanem se pak točila kolem škol a absolventů.

Jednací síň krajského úřadu byla plná.

Autor: Jakub Stadler

Pardubický kraj patří k menším regionům, ale působí v něm řada významných průmyslových firem a rozvíjí se v něm také malé a střední podnikání. Zasedací síň Krajského úřadu v Pardubicích zaplnilo minulou středu asi padesát podnikatelů a manažerů, kteří se chtěli seznámit se současným stavem čerpání veřejných dotací a vyměnit si názory s vedením kraje, zvláště s hejtmanem Radkem Martínkem. Ukázalo se, že dotace jsou věcí důležitou, ale podnikatele asi nejvíc trápí

stav školství.

Jak přijít k evropským dotacím

Jako první vystoupila Lenka Loučková z agentury CzechInvest. Hovořila o podpoře podnikání prostřednictvím evropských dotačních fondů. Seznámila podnikatele s harmonogramem aktuálně vyhlášených programů i s orientačním plánem dalších výzev. Upozornila, že každý uchazeč si musí uvědomit podmínky pro přijetí podpory, které musí splnit. Jde například o oddělené účetnictví, výběr dodavatelů, publicitu, etapizaci, monitoring.

O možnostech poskytnutí úvěrů pro menší a střední firmy, které žádají o evropské dotace, mluvil Jan Vanýsek z Komerční banky, jež je hlavním partnerem setkání.

Se službami Ministerstva průmyslu a obchodu pro podnikatele na jednotném vnitřním trhu Evropské unie seznámila posluchače Milena Šupálková. Vyzdvihla a s použitím příkladů z praxe objasnila zejména fungování systému Solvit, jehož úkolem je neformální řešení sporů na vnitřním trhu Evropské unie. „Je to rychlá a bezplatná alternativa k soudnímu, respektive správnímu řízení,“ konstatovala. Dále podnikatele upozornila, že jako informační zdroj o technických předpisech, požadavcích na výrobky, pravidlech volného pohybu zboží a uplatňování nařízení o vzájemném uznávání mohou používat službu ProCoP – informace poskytuje bezplatně do patnácti pracovních dnů.

Hejtman láká investory

Hejtman Radko Martínek seznámil účastníky setkání se záměry kraje, který chce zvýšit atraktivitu zaostávajících oblastí pro investory, což přispěje k ekonomické stabilitě a zaměstnanosti. Například na podporu budování infrastruktury cestovního ruchu vyčlenil kraj pro letošní rok tři miliony korun.

Málo techniků i prodavačů

DT24

Práci Krajské hospodářské komory Pardubického kraje popsal Roman Sodomka, vystoupil rovněž zástupce Regionální rady regionu soudružnosti Severovýchod Zdeněk Semorád. Tato vystoupení otevřela prostor k bouřlivé a velice dlouhé diskusi. Z ní vyplynulo, že podnikatele v Pardubickém kraji trápí mnoho věcí, například stav silnic, ale ze všeho nejvíce si stěžují na školství. Jde především o absolventy technických škol, kterých je málo a často jsou v praxi nepoužitelní, neboť nic konkrétního neumějí, takže firmy dál táhnou padesátníci. „A co bude, až tito odborníci odejdou do důchodu?“ ptají se podnikatelé.

Společenská poptávka je zdánlivě úplně jinde. Praxe v mytí podlah nákupních center v USA mladého absolventa po odborné stránce ničím neobohatí. Mladí lidé přitom mnohdy netuší, které obory jsou perspektivní. Jeden z účastníků debaty nicméně varoval, aby se problém nezužoval jen na technické školy všech stupňů, protože stejný nedostatek kvalifikovaných pracovníků hrozí i například v obchodě. „Sehnat mladou kvalifikovanou prodavačku je dnes téměř nemožné,“ stěžoval si podnikatel. Hrozí tedy, že v budoucnu budou lidé nakupovat jen u prodejců z Asie, s nimiž se česky nedomluví.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).