Menu Zavřít

Hlavně pozor na ty daně

22. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Vláda chce podnikatelům pomoci úpravou systému daní. Ti chtějí hlavně, aby se s výnosy zacházelo správně

Jediná dobrá zpráva od veřejné správy pro podnikatele je, že by jim stát zrušil či alespoň snížil daně. Takovým bonmotem odstartovalo další ze setkání série Euro Regional, které se tentokrát odehrálo ve stylových prostorách továrny R. Jelínek ve Vizovicích. Bohužel ale za situace, kdy někteří ekonomičtí odborníci stále hrozí dalšími problémy eurozóny a možným návratem ekonomické krize, se nikdo výrazného snížení daní s největší pravděpodobností nedočká. Spíše hrozí další utahování opasků.
„Dnešní daňová kvóta v závislosti na HDP, kdy je 35 až 35,5 procenta, by se mohla snížit maximálně o 0,1 až 0,2 procenta. Stát ale na podporu podnikání nerezignuje ani z vlastních, ani z evropských strukturálních fondů. Když vláda nemůže slíbit snižování daňového břemene, bude se snažit jeho placení zlidštit a zjednodušit,“ řekl podnikatelům Zlínského a Olomouckého kraje první náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Utrácejte smysluplně

„Placení daní je nutné, nikdo proti tomu výrazně neprotestuje, ale zdaleka největší motivací nejen pro podnikatele by bylo, kdyby stát tyto prostředky rozděloval a utrácel smysluplně a s dlouhodobým plánem,“ zaznělo několikrát od podnikatelů, kteří se setkání zúčastnili.
Vláda se o něco takového podle Minčiče snaží. I s takovým přístupem má v plánu dosáhnout do roku 2016 vyrovnaného státního rozpočtu s mezistupněm v roce 2013, kdy by měl rozpočet plnit maastrichtská kritéria bez ohledu na možnost přijetí jednotné evropské měny. Podobná předsevzetí se ovšem objevila už několikrát. „Velkou otázkou reforem v Česku je i to, jestli jsou dělány s důslednou analýzou potřeb a dopadů. Česká republika byla před pár lety velmi lákavá pro řadu investorů, poslední dobou ale raději uvažují o Slovensku či Polsku. Neustálé veřejnoprávní změny a nejistota okolo budoucnosti daní ubírají celému Česku na atraktivitě a konkurenceschopnosti,“ varoval Pavel Říha, partner v advokátní kanceláři Havel, Holásek & Partners, která spolu s Českou pojišťovnou a GE Money Bank patří k partnerům Euro Regional.
S ohledem na snížení doplňkového daňového břemene by pak vláda ráda zavedla takzvané jednotné inkasní místo, což představuje nejdůležitější změnu systému od vzniku aktuální daňové soustavy. Na jednom místě by se mělo podávat jedno přiznání a pro výběr všech čtyř povinných dávek má stačit jedna platba a jedna kontrola. Přizpůsobí se i finanční správa České republiky. Dojít má také k úpravě počtu výjimek a nestandardního zdanění, systémů kolektivního investování a eliminaci dvojího zdanění v případě dividend a podílů na zisku.
„Ročně platíme zhruba 400 milionů korun na daních, neočekáváme jejich snížení, ale také bychom rádi viděli jejich transparentní rozdělování. Stát by navíc neměl dělat výjimky. V našem oboru je nerovné konkurenční prostředí kvůli tomu, že spotřební daň na lihoviny roste, zatímco víno má nulové zdanění,“ uvedl Pavel Dvořáček, generální ředitel společnosti Rudolf Jelínek.
Shrnul tak v podstatě rozpor reality a očekávání, který na setkání s podnikateli zazněl ještě několikrát. Očekávání firem i občanů, že jim stát vyjde v některých ohledech vstříc, je totiž často konfrontováno s realitou, kdy i dobrý záměr mohou pokazit pozměňovací návrhy v legislativním procesu. „Snahu ministerstva financí o snížení daňové administrativy vnímáme pozitivně, trápí totiž všechny naše klienty. Cesta balíčku úprav, který by měl tyto změny přinést, je ale ještě dlouhá, a tak snad příjmy, které z úprav plynou, do budoucna ještě neklesnou. Podobně jako to dopadlo s očekáváním zvýšené daně z lihu, která ovšem vedla k meziročnímu poklesu výnosu,“ upozornil Karel Růžička, partner společnosti KPMG ČR, která je patronem Euro Regional.

Podnikatelé: Ekonomika bude stagnovat Průzkum na setkání Euro Regional hledal odpověď na otázku: Co čekáte od české ekonomiky v roce 2012?

BRAND24

Růst přes dvě procenta 8 %
Růst kolem jednoho procenta 27 %
Stagnaci 42 %
Pokles kolem jednoho procenta 19 %
Pokles kolem dvou procent 4 %

pramen: Factum Invenio

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).