Menu Zavřít

Historie versus budoucnost

26. 8. 2010
Autor: Euro.cz

Sail Amsterdam aneb Největší přehlídka plachetnic na světě

BRAND24

Předminulý víkend zaplnilo amsterdamský přístav na pět stovek oplachtěných lodí. Během největšího srazu plachetnic Sail Amsterdam, který se koná jednou za pět let, do nizozemské metropole připlouvají nejen historické koráby, ale i repliky či unikátní plavidla, která naznačují trendy v jachtařském průmyslu.
Konstrukce například sedmdesát šest metrů dlouhého trojstěžníku Stad Amsterdam vychází z nizozemské plachetnice z roku 1854. Ta byla reakcí na zvyšující se poptávku po stále rychlejších lodích zajišťujících přepravu zboží mezi kontinenty. Zatímco dosavadní obchodní bárky měly pod čarou ponoru neohrabaný kulovitý půdorys, nová generace kliperů, rychlých obchodních lodí pro dálnou plavbu, dostala konkávní tvar trupu a díky jeho prodloužení také vyšší stěžně s větším oplachtěním.
To plachetnice Ecolution vyrobená firmou Ecolutions, jejímž majitelem je první holandský muž ve vesmíru (v roce 1985) Wubbo Ockels, už je spíše oknem do budoucnosti. Plavidlo poprvé představené právě během Sail Amsterdam je dlouhé 25,6 metru a má dva stěžně. Hlavně je ale energeticky zcela soběstačné. Při konstruování lodi Ecolution se její otec Ockels řídil pravidlem, že „globální oteplování by nemělo lidem zužovat možnosti zábavy a snižovat úroveň jejich pohodlí“. Jeho ekoplachetnice během jízdy na vítr akumuluje energii v desetitunových bateriích uložených pod kajutami. Baterie zároveň nahrazují běžnou olověnou zátěž na kýlu lodi. Mezi další inovativní prvky na palubě patří například hybridní pohon, zásobníky na uchovávání tepla, vyhřívané podlahy či výměníky vzduchu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).