Menu Zavřít

Heineken kupuje ztrátové brazilské pivovary za 18 miliard

13. 2. 2017
Autor: felixtriller, Flickr.com (CC BY 2.0)

Japonská společnost Kirin Holdings prodává své ztrátové pivovary v Brazílii nizozemské pivovarnické skupině Heineken za 706 milionů dolarů (18 miliard korun). Japonský pivovar tak opouští brazilský trh, na kterém ztrácí podíl a kde čelí růstu nákladů na suroviny kvůli poklesu místní měny. Heineken se stane druhým největším pivovarem v Brazílii s podílem kolem 19 procent.

Dohodu musí schválit brazilské antimonopolní úřady. Dokončena by měla být v první polovině letošního roku. Včetně dluhu Heineken zaplatí za divizi 1,09 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Brazilská divize Kirinu provozuje 12 pivovarů. Vznikla v roce 2011, kdy Kirin koupil za 6,3 miliardy realů (51,6 miliardy dolarů) brazilskou značku Schincariol. V loňském roce divize vykázala provozní ztrátu 284 milionů realů.

Brazilská ekonomika letos vstupuje do třetího roku recese. Heineken se však domnívá, že místní trh je v dlouhodobém výhledu atraktivní a prémiový segment zde roste rychleji než celý trh. Brazílie je třetím největším pivovarnickým trhem na světě. Heineken má v Brazílii pět pivovarů, které získal v roce 2010 akvizicí pivovarnických aktivit mexické skupiny FEMSA.

BRAND24

Brazilskému trhu piva zcela dominuje světová jednička AB InBev se svou brazilskou divizí AmBev, která má pod kontrolou asi dvě třetiny tohoto trhu.

Dále čtěte:

Coca-Cola si od AB InBev kupuje zpět svou africkou divizi

Prazdroj kupují Japonci. Asahi dá za pět evropských pivovarů 200 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).